by 9a2jg » Mon Mar 23, 2020 12:37 pm
Makar se ti očito šališ, pogodio si "problem". Nije meni cilj razapinjati Slovence, Zagrepčane, Sarajlije ili Beograđane, koji su došli u svoju, ili iznajmljenu imovinu. Problem je u sigurnosti. 75% nekretnina za odmor i iznajmljivanje u Bolu su u vlasništvu osoba koje NE žive u Bolu, Braču, ili Splitu. Znači, sva sila ljudi, smatra da je "normalno" da ga nitko ne "ometa" uživati u svom posjedu, ili rentanoj nekretnini. A da li je to normalno ? Osobno mislim da nije. Jer, oni stvarno ne pripadaju ovdje. Oni dođu, par mjeseci u godini, a misto, i otok, 365 dana. Tko to uzdrži, servisira, održava na životu ? Domoroci, koje je turizam sveo na sluge ?
O tome sam pisao još kada je pokojni Račan prodao Sunčani Hvar . Na moju žalost, i žalost svih poštenih Hvarana, odličnih turističkih djelatnika, obistinila se svaka moja riječ. Domet domaćeg čovika je postao kuhar, konobar, portir, manoval, izuzetno kućni majstor.
No, nije to "specijalitet" Hvara, isto je to i u Bolu. Ove godine srednju školu ne pohađa NI JEDAN učenik iz Bola, a sa ciloga Brača, svi stanu na prste jedne ruke. Znači, općina Bol daje goleme šolde za kadar koji nema nikakvu obvezu prema državi, osnivačima škole i financijerima (moji šoldi), nego dan nakon završetka mogu poći u Austriju, ili Njemačku !
Na otocima je ostao pretežito starija populacija. Najranjivija, ne samo za viruse, nego, fali in svega. Od dice, koja su po Zagrebu, i ostatku svijeta, do lijepe riječi, i lijepog odnosa društva prema njima.
I, taman kad ta pretežito treća životna dob uredi život, u skladu s stoljetnim malomišćanskim i bodulskim regulama, uskaču lovaši, koji kupuju sve, od ureda državne uprave, do tijela koje bi ih trebalo dovesti u red. Ti i takvi nemaju nacionalnost, vjeru, ili boju kože, imaju novac.
Znači, vraćamo se na kultnu pjesmu Lise Minelli, da novac vrti svijet.
I ono zadnje što nam vrijedi, razjebo je novac, od Kornata, i Mudrinićevih maskiranih čvrstih objekata, na biserima nulte kategorije, do malih mista, od Malog Lošinja, do Bola, a i šire.
O tome službena politika NIKADA ne govori, još manje diskutira, jer bi se već nakon par rečenica razgolitila, i razjarila narod.
Samo me nemoj pitat za Host, Badiju, Obonjan, i slične hrvatske dragulje, na kojima Hrvati nisu poželjni, makar bio i viški župnik.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja