Petak je, a nije trinaesti !
Zovu me, i pišu mailove članovi, a sve na temu članarine prema HRS-u. Svakome odgovaran jednako, zadnjih 20 godina, citiram (po ne znan koji put) samoga sebe, "ako koristite usluge QSL biroa, red je da platite HRS-u koliko traži". Članovi predobro znaju koliko 9A QSL biro ne radi, ne moram ih ja uvjeravati, to su sve odrasli i razumni ljudi, mahom 50+ !
U razgovoru im redovito kažem da ne stoji ona floskula da članarinu HRS-u treba platiti zbog članstva u IARU ! Članica HRS-a je klub, i normalni tajnik se stara da on plati, a podmetanje slugu vladajućih je da (po tom osnovu) treba plaćati i pojedinac.
Predrag Matvejević je napisao u svom remek djelu Mediteranski brevijar da, "ako staviš prst u more, povezan si sa cijelim svijetom". I zaista, za biti povezan s svim amaterima svijeta, ne treba vam ni HRS, ni IARU.
Neće proći dugo, a ja se toplo nadam da ću i osobno dočekati, kada će se stubokom izmijeniti naše nacionalno zakonodavstvo, ukinuti HZTK, i izmijeniti HRS, ali ne kozmetički, kao kod zadnje izmjene statuta, nego sistemski, iznutra, izmijenjene strukture i metodologije rada, ustroja i ponašanja.
Ima dosta razumnih ljudi u Hrvatskoj među radioamaterima, i oni su višekratno predlagali, u sadašnjim uvjetima, jedan radio klub za cijelu zemlju ; ta radioamateru je svejedno, da li je učlanjen u RK Split, ili u CRK RH, samo bi plaćao jednu članarinu manje !
Tko su kočničari ? Upravo one snage koji su doživotni predsjednici, tajnici, u svojim malim klubovima, u naravi vrše tihi teror nad članstvom kluba, za šaku kuna, i sumnjiva priznanja i novce što ih dijele među sobom, uz obilatu pomoć HZTK i ZTK.
Da je drugačije, već bi odavno otišli u ropotarnicu povijesti.