Dragovoljci u ratu i miru

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Dragovoljci u ratu i miru

Postby 9a2jg » Fri Aug 16, 2019 4:43 pm

Zašto neoženjeni muškarci žive duže od oženjenih

Pravo pitanje bi bilo : Zašto žene žive duže od muškaraca ?
Odgovor : Zato što nemaju ženu !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Aug 17, 2019 7:16 am

Zora rudi, dan se bijeli...

Koje li simbolike, i 1990.g. na današnji datum je bio vikend, dan koji nam je preokrenuo živote, učinio ih pretežito mizernim, jadnim, s neizvjesnim završecima...

Neću pisati kronologiju balvan-revolucije, to su svi, koji su imali volju za čitanjem, sažvakali. Ono o čemu ću pisati je stanje iza rata.

Neki dan, ovdje u Bolu, dođe tip iz Žegara, zadnjih 25 godina živi s porodicom u Australiji. Kad su "osvanuli" balvani, prvi je bio na njima, nije mu triba "mobilizacijski" poziv. Digo se protiv države koja ga je hranila. Navigava je na trgovačkom brodu jednog splitskog brodara, tuka more, tuka lovu, žena Bolka stala doma, u Žegaru, rađala dicu. Ima je sve šta je jedan radni čovik u Jugi moga imat.
Došli balvani, doša rat poza njega, on, kosa do ramena, brada, da su mu stavili sliku na cukar, ne bi ga se dica okusila. U Oluji, otra sa familijon za Beograd, na Padinsku skelu, jedna veš mašina na 30 obitelji, vidiš kako su ih braća Srbi lipo dočekali. Malo bili u majčici Srbiji, i onda otrali za Australiju. Tamo su mu sva dica završila fakultete, svi rade, radi mu i žena i on.
I onda došla abolicija, jer je doktur tako htio, ili ga je pritisla međunarodna zajednica, da tako bude. Naš ti pajdo aboliran, kuća mu obnovljena (jer su mu je "ustaše" zapalile), pitaju mu mater u Beogradu, zašto se ne vrati ? Fali mi hidrofor, imala san ga prije rata, ukralo...
Da skratin, odavno se mater vratila u Žegar, u obiteljsku kuću, s hidroforom, sve je platila hrvatska država, došla je da umre u svojoj kući. Ali, sad je doša i sin. Zaboravija je fotke sa barikada, di je ličija na Sandokana ? Sad mu valja ova "ustaška" država.

Ne branim ja nikome da dođe na svoje, i upravi sa svojin vlasništvom kako hoće. Nije mi ni krivo što se on vratio, ne za stalno, jer mu je u Australiji bolje, nego da obiđe staru majku, svoju rodnu kuću, i svoje imanje. Ništa mi nije krivo, samo imam neodoljiv osjećaj da smo dobili rat, a izgubili život. Izgubili smo svoj mir, zdravlje, koegzistiranje s susjedima, izgubili smo normalan život s ljudima koji su doveli do toga.
Ni on nije sretan tamo gdje živi. Tamo su plodna polja dokle oko seže. U rodnom mu Žegaru "raste" samo kamen, i to prikoviše.
Ipak, nešto ga vuče. No, nije svjestan da se na sve to, i na ono naše, ispiša, prije 29 godina, s velike visine.
Zato nije, i ne može bit kao prije.

Ima još, ali čemu... ? Da nan se neko naslađuje, kako smo bili naivni, i išli u Zbor narodne garde ? Ne , hvala.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Aug 17, 2019 6:59 pm

9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Aug 18, 2019 6:27 am

Prije rata, godinama, u Bolu živio i radio neki Nikola Dragić, iz Otišića. Radio je svakakve, najčešće teške manualne poslove, za koje nije trebala škola, nego snaga. Te, 1990.g. zaposlili ga, kao sezonca, u firmi Zlatni rat, kao voditelja restorana personalne prehrane zaposlenika, u hotelu Bretanide, u Bolu.
Par dana pred prve balvane, dođe on sa svojom "peglicom" meni pred kuću i veli : Čuj Boris, evo ja došo da mi montiraš autoradio u auto ! Nikola, ovaj tjedan ne mogu , imam previše posla, dođi idući, govorim ja. Ne može, mora odma i sada, pritišće on. Nikola ne mogu, prenatrpan sam, Bog i doviđenja, velju ja. Na to se on razgoropadio, počeo vikat, govori : Lako vam je sada, vidičeš ti i svi ostali, kad se vojvoda vrati ! Koji vojvoda, crni Nikola, šta trabunjaš, govorim ja. Neka, neka, vidičeš ti uskoro, samo pazi , kad se Nikola vrati !
Osvanuli balvani, malo iza toga Nikola otra put Otišića, "tuka" i prvu i drugu smjenu, na barikadama, maltretira ljude, na kraju je do nas doša jedan glas da je zaglavio na nekoj od barikada, i drugi, da je završio u Srbiji. Šta je prava istina o njegovoj sudbini, ne znam, i ne interesira me, samo priča pokazuje koliko je pobuna bila spremana, i kako su ekstremisti sve znali, a mi bili teški naivci.
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Aug 18, 2019 9:27 am

Je,jučer in je bila "godišnjica" balvan-revolucije.Sjebali su si živote ali i nama unazadili,ukreli lipe godine života a o našim poginulim,ubijenim,invalidima, mučno mi je i pričat a triba se spominjat jer su Hrvati senilan narod,brzo zaboravlja i prašta tuđinu koji mu zlo uradi. :(
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Aug 20, 2019 4:03 am

Nastavljamo s serijalom Balvani naši svagdanji.....

Godina gospodnja 1990. , blagdan Velike gospojine, mjesto radnje prostor ispred manastira Krupa.
Naš Markiša otra na jednu od najprofitabilnijih lokacija za dernek, samo od te je bila "jača", u ona zlatna i božja vrimena, ona na svetoga Antu u Prugovu.
Momčad vavik ista, šestorica iz RK, među njima dva SZUP-ovca, plus pokojni Jale, isprid SNO, i da ima ko popit dva kartona pelinkovca, iz bunkera.
Radnja se montirala, svi pogoni dejstvuju, Markiša trlja ruke, sunčani krug se u zenit digo... Dođe ti njegov stari znanac, iguman Pavle Kozlica, odvuče ga na stranu, pa veli : Marko, brate, ako ti je mila glava na ramenu, pakuj, i - tutanj ! Ma di ću sade, sve krenulo ko po loju, sve radi, lova kapa, kud ću, zavapi Markiša. Marko, prika stari, ja ti reko, ponavljat ti neću, a ako otvorim još koji put usta, i ja ću (im) bit sumnjiv !
Naš Marko, čovjek iznimne inteligencije, zamisli se na tren, prelomi u sebi, i dade komandu družini : Stani, rastavljaj, pakuj, idemo... !
Da skratim, oni sve rastavili, ukrcali na autobus, i lagano, u prvoj brzini počeli zamicati serpentinama iznad Zrmanje. Nisu prešli ni dio puta, čuju se fijuci, nasumice ispaljenih metaka iz M48, u njihovom smjeru. Rakija "proradila" u možđanima bradonja, pa se sitili da je do koji minut prije tu bio konvoj iz Splita. Bogu hvala, izvukoše živu glavu.
Zašto ovo pričam ? Jer je u ekipi bio i pokojni Ozren, koji se toga događaja sjetio, kad je mene i njega sigurne smrti spasio drugi Srbin, u kafani , na vukovarskom Sajmištu, dojavivši nam da "begamo, jer će sad njegov kolega ubaciti bombu u kafanu".

Ima još, tek smo na koricama ratne bilježnice....
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Aug 20, 2019 9:54 am

Jeli bacija bombu u tu kafanu?
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Aug 20, 2019 11:03 am

Koliko san ja čuja, je, samo nakon šta smo pokojni Ozren i ja otrali. Poslin smo saznali da nismo nas dvojica bili meta, nego neriješeni financijski računi...
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Aug 20, 2019 12:10 pm

Dobro van je taj dojavija.Svaka čast.
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Aug 21, 2019 3:49 pm

9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK