by 9a2jg » Tue Apr 23, 2019 4:54 am
U onoj bivšoj državi, s JNA kao vojskom, postojao je pojam "mrtva straža". To je, za neuke, ona, koja prvo puca, pa pita : Tko ide ?
Tako i u ovoj, našoj državi, imamo mrtvu stražu, koja "čuva" privatizirane društvene objekte i imovinu. Najčešće su to izdvojeni i dislocirani PPS-ovi, izgrađeni i opremljeni od društvenih novaca, a i sakupljanjem milodara, od pojedinaca. U pravilu operatori koji svi stanu na prste jedne ruke imaju ključ, nazivno je "naše", u stvarnosti privatno, jer je bespravno privatizirano, po modelu ponašanja kakvog teorija ne poznaje.
Za Uskrs me posjetio čovjek, radioamater, s više radioamaterskog staža od mene. Pričamo o svim (radioamaterskim) temama, dođemo i na obje ekspedicije na Himalaje, gdje su učesnici bili Splićani i Slovenci. Čovjek bolje pamti od mene, iako ni ja nisan za bacit, kako se sakupljala lova po ciloj Jugoslaviji, ali naročito u Dalmaciji, i Splitu. U oba puta, a čovik je sačuva i neke dokumente, išlo se političkim đonom na organizacije Narodne tehnike, da se odreknu (po mogućnosti) svih sredstava, predviđenih za tu kalendarsku godinu, a u korist ekspedicije. Zaduženi pojedinci su obilazili i aktiviste, i sakupljali milodare u gotovini.
Narečeni drugovi su tamo bili, svaki po svom zadatku, NIKADA nismo vidjeli završni obračun troškova, koliko i od koga je sakupljeno novaca, i kakva je bila bilanca.
U odnosu snaga, kad su dvojica učesnika bili u Službi, moj tajnik i predsjednik također, sve je teklo kao po špagu, i (njihovom) planu.
Poslije su bile organizirane još neke ekspedicije po bijelom svijetu, društveno plaćanje 100%, u naravi privatni izleti, za osobno eksponiranje i promidžbu.
Sustav je zahvalan pojedincu za dugogodišnji i predan, i odan, rad u Službi, pa se pojedinac i "nagradi". u "cijenu" nagrade ide opet ista rađa, ali, naviklo brajo, kad prvi put izgubiš obraz, što te košta drugi, i n-ti put ?
Za uskršnje blagdane zagrebačku "mrtvu stražu" su držala (naizmjenice, seveda) tri od četiri jahača Apokalipse. Splitsku, samo jedan, provereni.
Idemo dalje...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja