by 9a2jg » Sat Dec 01, 2018 7:11 am
Citirat ću jednog mog bivšeg radnog kolegu, Makedonca : Telegrafiju savladaju i oni nepismeni, šta su vidili feratu prvi put u životu, kad su išli na odsluženje vojnog roka. Oni rijetki, koji je ne savladaše, otiđoše u foniste, ili da "krpaju" linije. Otud i ona čuvena : Rodila majka propalicu, da nosi motalicu.
Uopće nije stvar u "težini" , nego je stvar u profilu škole, ili obuke, i zacrtanom cilju. Ako u nazivu i njegovom opisu, škole stoji kakav kadar obučava, onda oni koji ulaze u nju, ne ostavljaju svaku nadu, nego streme tom cilju. Izlazili su bolji, i lošiji operatori, ali su bili KOMPLETNI operatori. Ne jednom sam ponovio, krajem 91', kad su počela "češljanja" po kartoteci Ureda za obranu Split, tražili su se isključivo radiotelegrafisti ! Nisu fonisti, jer nisu trebali, nisu šifroteleprinteristi, zbog političkih karakteristika i profila.
Jer kako si sam napisa, dobrog telegrafistu će svaki znalac osposobiti za fonistu, ili digi vrste rada u par dana, obrat, naravno, ne vrijedi.
Osim toga, jedna karakteristika krasi posebno dobre telegrafiste, oni znaju slušati. Tome su nas učinili prethodnici-mentori, ne iz HZTK !
Pametni Martin je, do sada, napisa kompoziciju vlaka, punu budaleština, i pizdarija, ali mu se , jedan put, "omaklo", i napisa je jedan poveći pasus o slušanju, kojeg bi i ja odmah potpisao.
Onaj koji ne sluša, njemu trebaju samo jaki signali, bez smetnji, za pogonit CW reader, ili za odradit koju RTTY ili PSK vezu.
No sve su po tom pitanju rekli znalci za ta područja.
I da završim o telegrafistima, samo su oni dobivali i po dva-tri nagradna dopusta za svoj rad, neovisno o činjenici da li su išli na svearmijsko prvenstvo, ili nisu. Imam dvadesetak ljudi u Bolu, koji su služili vojni rok JNA kao telegrafisti. Svi mi pričaju, manje više isto, bili su dobri u svom poslu, apolitični, sistem ih je drža ka malo vode na dlanu, cijenio ih, i poštivao.
Malo o rijetkim zemljama. Priča sa Macquaria je skoro ista sa pričom sa Mariona. Ne sjećam se kad je tamo išao iko osim fonijaša. Svjetski auditorij nema utjecaja na to. Baš kao ni s činjenicom da na FN i Trindad ne mogu ići operatori koji , ili nisu aktivna vojna lica u brazilskoj vojsci, ili imaju tamo veze. Rezultat je takav, da je na Trindad, zadnjih par puta išla momčad koja je radila samo SSB, i to loše.
Revilla Gigedo, zadnja ekspedicija, ista stvar. Ja, i pola Europe ga zovemo, on tribi na tisuće Amera, koji su mu praktički u lokalu. Kad ja nisan uspija sa monobanderon na 14, i 1,5 kW out, na 15 m visine, onda jedino mogu nabavit razglednicu otočja, i gledat je za laku noć.
No, kako je rekla Scarlet O'Hara, na kraju filma Gone with a wind, gledajući spaljenu Taru : Sutra je novi dan ...
Last edited by
9a2jg on Sat Dec 01, 2018 8:42 am, edited 1 time in total.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja