by 9a2jg » Thu Nov 01, 2018 8:40 am
Povijest otoka Brača se dijeli na dva dijela, do osamostaljenja, i poslije. Do 91' si imao jedinstvenu Općinu Brač, i mjesne zajednice, što je i logično, jer je samo jedan grad na otoku, Supetar, a ostalo su mjesta. E, ali s osamostaljenjem, dolazi do nezapamćenog bujanja birokracije !
Svako selo oće imat načelnika, općinu, općinsko vijeće, pročelnika, puste službe, arči se, nemilice, izmišljaju radna mista... U Supetar ima administracije ka i pri rata, znači, koliko sutra bi mogli agvantat cili posal administracije na otoku ! Ali, to ne paše malim bogovima, koji drmaju malin mistima, stvaraju poluprivatne feude, društvenim novcima, i novcima poreznih obveznika. Moj jučerašnji post, na temu šetnice, ti je kamenčić u tom mozaiku.
Ja sam, i prije rata, uvijek imao stav da je otok premali za više od jednog radio kluba, samo na demokratskim principima, a ne oktroirana vlast doživotnog predsjednika, i njegove kamarile !
U godinama pred DR, osigurao sam prostor za radio klub u Bolu, lobirao, i dobio značajna financijska sredstva, za koje je saznao taj isti doživotni predsjednik, doša kod svog partijskog istomišljenika, imenjaka, i mog generalnog direktora, sve u istoj osobi, izmata mu tu lovu, i potrošija je za SVOJ radio klub u Supetru !
A što se tiče prostora, i golemog antenskog stupa, dok sam ja bio po prvim crtama, banda je dobila lovu, uvalila opremu HT-a u prostorije, a na stup montirali antene za GSM mrežu. Sve je podložno mitu i korupciji, jebalo se malih bogova za Narodnu tehniku, samo daj gotovinu (malo g).
Organizacije NT-e na Braču spadaju pod splitski ZTK, ali tamo "nema" radio klubova Milna i Brač, iz prostog razloga što se dugoročna štela i krivotvorenje "uspjeha" lakše postigne s jednim klubom, i "provereni" kadar, nego sa tri !
Za nagradu, taj uzdanički radio klub , i doživotni predsjednik, TRI puta nagrađivan, priznanje plus lova, od 92' do danas ! Sve se to zna, ali HZTK funkcionira na principu utabanih staza, sustav ne talasaj, i poslušni dizači ruku.
I još dvi riči. Za objekt na Vidovoj gori su dale lovu sve bračke općine i TZ-e, ključ ima barba Nijemac, rezerva je u doživotnog predsjednika.
Oružana pljačka u Automat klubu, u Supetru, je došla kao kec na desetku, doživotnom predsjedniku ; to mu je dodatni "argument" da su uređaji "sigurniji" u njega doma, nego u PPS-u, od onega šta ga je donira Amerikanac, preko beneficiranog, nadalje... Toliko ih ima, da daje "odabranim" na revers, o tome sam opširno pisao !
Egipatske su faraone zakapali s rukama koje su virile iz lijesa, da se vidi da nisu ništa odnijeli na onaj svijet.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja