by 9a2jg » Fri Aug 17, 2018 8:06 am
Na današnji dan, prije 28 godina, osvanule su balvan-barikade, prva u Civljanima, selu iza Vrlike, put Knina.
Bilo je i tragikomičnih situacija, naši kumovi se vraćali iz Zagreba, i kad su došli pred rodnu Vrliku, vide balvane na cesti, bradate spodobe i puške u rukama. Veli naš kum kumi, svojoj supruzi : Ma di su sad našli snimat ratne filmove !
Koliko smo mi, svi skupa, naivci bili...........
Priča druga. Meni u kući došla dva mlada para iz Rima. Ujutro se bude, na Radio Splitu se stalno vrti izjava talijanskog konzula u Splitu, da su Split i Dalmacija "nesigurni", te da savjetuje SVIM talijanskim građanima da idu kući ! Pitan ja njih : Čuli ste apel vašeg konzula, šta ćete učinit ? Pusti ti njega, mi znamo da smo kod vas sigurni, ne pada nam na pamet ić u Italiju.
Dvadeset godina poslije, meni rođendan, dvadesetak ljudi u vrtu, jede se , pije, zaustavljaju se dva velika džipa, rimskih registracijskih oznaka. Izlaze neki ljudi, njih 8, smiju se, izdaleka, kad se približiše vidim to ona dva para, sa 4 dice, začetih u onih 18 dana 1990. , šta su bili u mene. Vadi se vino, torte, feštalo se do zore.
Priča treća. Kad se u radio klubu čulo za balvane, natrpa se Audi od Betona, i ajde da oni idu to vidit. Došli oni do isprid Civljana, na srid ceste četnikos, smrdi na kilometar po rakiji, puška u ruci, a upeklo, priko 35 C. Vidi moj Markiša koja je ura, gas do daske, ručna kočnica, polukružno okretanje, i spašavanje žive glave. To je bio prvi kontakt članova AKL-a s ratom koji je uslijedio.
Ima još........
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja