Dragovoljci u ratu i miru

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Dragovoljci u ratu i miru

Postby 9a6r » Sat Aug 01, 2020 12:45 pm

Vlast triba stvorit poduzetničku klimu da se otvore neka radna mista da ljudi rade a ne da čekaju socijalnu pomoć ka prosjaci! Ako triba i strancima sa nula % poreza na deset godin dok se to čemerno stanje malo ne popravi.Ali kome ja pišem?
Eto na tome nikad nisu radili.Samo su izvlačili što se moglo . :( :x A da će se dva naroda pomirit tako lako,to ne virujem.Možda neke druge generacije.Rane su još prefriške.
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Aug 01, 2020 3:33 pm

Po n-ti put ponavljam (tuđu) pametnu izreku, što sam je čuo prije 50-ak godina : "Dvije zemlje, koje su se najžešće, i najkrvavije, tukle u novijoj povijesti, Njemačka i Francuska, uspjele su normalizirati odnose u cijelih 15 (hrvatski, latinica, petnaest) godina,od završetka 2. svj. rata, i od tada su najbolji susjedi, i najviše kupuju jedni od drugih !"
Dan danas se ne vole, ali, trpe se, imaju debelu obostranu korist od dobrosusjedskih odnosa.

U državama stvorenim nakon raspada Jugoslavije, pojedini političari se doslovce "hrane" na nečijim žrtvama, nečijim masakrima, nečijim prekinutim dijetinstvima, i životima. Pred svake izbore, stranačke, lokalne, predsjedničke, ili za Sabor, aktiviraju se dežurni brojači mrtvih, živih korisnika domobranskih, ustaških ili partizanskih mirovina, već po potrebi, profilu i animozitetu, sukladno potrebi i prigodi.

Za 4 dana je obljetnica Oluje, blagdan Gospe od sniga, fijera u Bolu, umjesto da se okrene na ražnju jedan meketavac, popije koliko treba, zapjeva muški, svatko će se zavući u svoju rupu, životariti, i kleti državu i političare, što nam je šugav život.
Kako čitamo foje, Andabaka, koji je dobio sve hotele za 1 kunu, sada ih prodaje nekom Azijcu. Zaludu je domaći živalj ima (u socijalizmu) mizerne plaće, a usta su im komunjare zatvarali floskulom "to je zalog za vašu dicu i unuke, da imaju di radit!", sve je išlo u tri krasne PM. A to sam nagovijestio kad je rahmetli Račan proda Sunčani Hvar Fondu bjelosvjetskog kapitala, kojemu se ni sjedište nije znalo ! Onda san reka : Hrvati će tamo , baš kao i u Bolu, biti pomoćno osoblje, kućni majstori, portiri i noćni čuvari, a ženske, sobarice i čistačice ! Nažalost sam bio u pravu, ne zato što sam vidovit, nego to samo slijepci nisu htjeli vidjeti ! I INA, i Pliva, i GMO, i puno drugih "lipih" stvari.
Prije "samo" 20 godina.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Aug 02, 2020 3:17 pm

Neće Bračani tu radit te posle jer im je ispod časti.Ali hoće u Irskoj,Njemačkoj,Italiji,di ih niko ne zna i za više novaca.Te posle će u Bolu i drugdje radit škuri i škure.Pomalo...Triba učit čudne neke jezike. :?
9a6r

Postby 9a2jg » Sun Aug 02, 2020 5:01 pm

To je poanta. Škojori su prodavali didovinu, da bi dica išla na vele skule, odakle se nikad više nisu vraćali. Ukratko, radili su (dugoročno) u korist svoje štete.
U neovisnoj Hrvatskoj se u skule učilo dicu da je sramota bit radnik. Naravno, to se nije nigdje otvoreno reklo, ali, što bi rekli braća Srbi : Provejavalo je...
Još dok je bila ministrica Vokić, srozali su sva znanja i zanimanja, a najviše nauštrb tehničkog odgoja u školama, a i šire. Zato moj sin, koji je vrhunski ekspert u svome poslu, zove električara da mu promini utičnicu od struje. Kad ga ovi, po obavljenom poslu, okrpi , onako muški, onda se meni jada priko telefona, zašto je učija škole i fakultete. Ćer mi govori da kad jon meštar od Candy-a dođe na vrata i pozvoni, da je to 120 kuna, bez da je išta taka. Ona se znamenije, zašto je tukla puste godine visoko školske ustanove.
Biće još gore, jer jedna ovakva situacija, da se na današni dan svi založe da se ide stubokom izmijeniti, treba 15 do 20 godina. Sad plaćamo danak stvaranju "zlatne mladeži", koja nije bacala težište na znanje, učenje, zvanje i rezultate rada, nego na provode, arčenje i bančenje. Sve je došlo na naplatu.

I još dvi riči zašto domaći svit ne radi u Andabake. Ima dvi godine da je doveja Pilipince koji mu tobože rade oko loze, u kompleksu Jakovino. Poruka je jasna, ona ista koju san ja govorija kad je pokojni Račan definira da triba uništit privatnog iznajmljivača, i to stavija u 20-godišnje planske dokumente ! Tih 20 godina istječe OVE godine.
Bija san, pri dvi godine na planinarski križni put na Hvaru. Počastili su nas lipon i obilaton večeron. Mene je, ka i godinu pri, na Visu, u Komiži, interesiralo koliko je ostalo starih radnika u hotel. Pita san, a zna san odgovor, i boja san se ćut ga. Sve je stalo na mojih 10 prstiju. Godinu pri, u Komiži, sve stalo na jednu ruku.
Moja vridna i dobra žena, nosi afitavanje na svoju škinu, već 35 godin. Djanijeva mater još i veće. No, te su se žene-heroji izraubovali, nema već od njih ništa, a nema ih ko ni zaminit. Tako se obistinila Račanova želja, ali ne uskratom HBOR-ovih i ostalih povoljnih kreditnih linija, nego zato što umire generacija koja je redovito davala sebe 110 %.
Dopala nas je ona stara dalmatinska uzrečica da "jedna generacija stiče, a druga rastiče".

Ove dane san priča sa dicon mojih prijatelja koji rade u Irsku, već nikoliko godin, tek nakon 3 - 4 pive in se razveže jezik. Unaprid san zna šta ćedu reć, do u zapetu ! Od ponediljka do subote, manje više, cili dan, i to ne biraju posal dok se ne snađu prvu godinu dvi... Nisan moga s manjin, pa san in reka : Dico moja, da toliko radite ovdje, bez pogovora, ka tamo, ne bi znali koliko imate.
Možda su, kad san ja otiša govorili : Vidi ovoga staroga pizduna šta nan soli pamet ? Jebe mi se, ja san in reka iz srca i iz iskustva. Oni (još) ne znaju da je u cijeloj priči najvažniji onaj psihološki prekidač u glavi, jer ovdje matere držu dicu ka u bumbaku, kad mu pape reče da štagod uradi, ona odma skače : Pusti malega kasno je lega ! Nije kasno, nego RANO, to je ono šta ga jebe. E , a mora se mali pinku izvojit kad nema posla, opet mater, ka mater, daje ligadinu.
I to je taj dalmatinski začarani krug. Nisan nikoga imenova, i neću, a svak će nać dil istinitog ponašanja oko sebe, i u svojim životima.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Sun Aug 02, 2020 8:38 pm

A taj "mali"ima 40 godin,ne radi ništa i nije se oženija jer je mater učinila debila od njega!. Za reprodukciju nam triba 2,1 dite a sad smo na 1,2.Nisu bolji ni ovi oko nas a ni ni Nijemci.
Niko nikoga ne .ebe ! :?
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Aug 03, 2020 7:50 am

Prije 10-15 godina radili ja i Ivo (2GF) jednu veliku faturetu u Milnu. Dođen ja ujutro rano, kako je i red, vadin alat iz auta, između ostaloga i vibracionu bušilicu. Gleda gazdarica, i pita mene : A šta je to ? Oli ne vidite, vibraciona bušilica, odgovaran ja. A , nemojte mi s tin počet pri 11 uri, odgovori ona. A zoč, pitan ja. Moli spi, zaključi ona, i ode. Kad je ona otišla, potiže mene Ivo za rukav, i govori : Ti, moli, ima 45 godin, i 100 kili. Prodali su pustu zemju, dobili miljune, on je da otkaz u škveru, di je radi ka marangun, i to odličan, i sad spava dokle oće, mater ga "čuva", onda se digne poza 11 uri, s prijateljima na kafu i bičerin, i tako mu prolaze dani...
Pasalo godinu dvi, ja čujen tužnu vijest , da je dotični umar. Izvršili obdukciju, stalo srce, salo oko srca. Di neće, od nerada. Od srca mi je bilo ža mladoga čovika, i (pre)jasno je ko je bija za to kriv, osin šoldi...
Cili život govorin isto, nema bolje matere od Dalmatinke, ma isto tako niko neće "pokvarit" dite ka ona, pokvarit u smislu da od mladoga radnoga čovika, u naponu snage, postane neradnik i niškorist. Sve ostalo su samo nuzprodukti.
Na žalost, iman čitav niz primjera oko sebe, u susidstvu, u mistu, kod znanaca, poznanika i prijatelja. I, ne smiš reć rič, bez obzira šta govoriš istinu, omar si in neprijatelj, ne želiš in dobro, zavidan si, i ko zna šta još ne... Kad nastupi otrežnjenje, najčešće je već (pre)kasno.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Aug 06, 2020 5:09 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sat ... 02892.aspx
Rijetko dobar tekst, koji točno, vjerno i istinito opisuje oficira i gospodina, kao i okolnosti oko njega.
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Aug 06, 2020 7:47 am

Ja san odslužija godinu dana one vojske i znan kako je bilo.Pritili mi i pritvorom i da nisan posegnuja za vezom možda bi i iša na hlađenje.Neću reć ko me škapula jer bi svi rekli da lažem i pišem pi...je.Da sam nešto učinija,govorija,bilo bi i razumljivo ali to je bilo njihovo standardno iživljavanje nad Hrvatom,Katolikom.Ne postoji niti jedan naš sa kojim nisu tako postupali ! Ne postoji. :(
I uvik im rič Ustaše u ustima bile.Nije ovo rekla-kazala,ovo san ja doživija.A tada JNA još nije bila toliko posrbljena.Tako da su svi oni koji su bili aktivni oficiri i podoficiri, morali biti "na liniji"inače tamo nebi mogli raditi.
Sve druge priče su u rangu H.C.A.
AMEN
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Aug 06, 2020 8:48 pm

Moran li ja, po stoti put pisat , ko je bija 1971. g. rezervni kapetan I klase. Ne moran, nisi glup.
Moran li pisat da su sada svi banjičari na jednu jarpu, u isti klub ? Ne moran, to su vidili čak i apolitični ljudi, pa me zivkaju, a ja o tome pisa, prije nego su i promislili.
Moran li pisat da od tri braška kluba, u dva su iz Službe, a u trećemu komunjare ? Ne moran, to i kosići na granama znaju.
Moran li pisat, a ti to znaš, da san bija jedini vjernik, nakon pokopa tvog kolege,, i mog druga Ozrena, na misi na Vrhu Sućidra. Poslin mise, doša župnik, pita mene : A di su ostali ? Ja, koji san prilično lajav, san ga ostavija bez odgovora, pametnomu dosta. Iz dva kluba, i kompletne Službe, niko !
Ne smin dalje, opet će mi telefon zvonit, a na drugu bandu službujući dahtač...
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Aug 06, 2020 10:02 pm

Ja znam jednoga banjičara koji je uvik odskaka od ostalih.I nije u tom klubu na jarpi!
9a6r

PreviousNext

Return to PHRK