Pozdravi i želje

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Pozdravi i želje

Postby 9a2jg » Tue Feb 13, 2024 6:34 am

Pokladni je utorak. Razuzdanost maškara dosiže vrhunac, karnevalskom povorkom, spaljivanjem krnje, navečer ples, koji završava u ponoć, kada počima Čista srijeda, blagdan Pepelnice, početak Korizme, post i nemrs, vrijeme kajanja, promišljanja i pokore.
Čišćenje duše, da bi se mogao dostojno dočekati i slaviti najveći kršćanski blagdan - Uskrs !

Mi, radioamateri, znamo kojega će Krnju spalit. Crna škatula, na 6 kotača, pokretana remote, a vrsta rada FT8 ! Kako kaže svećenik na pepeljanju: Zemlja zemlji, pepeo pepelu ! Čovječe, shvati da si prah, i u prah češ se pretvoriti. Samo smo prolazni putnici na zemlji.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Feb 14, 2024 7:17 am

Još u socijalizmu su postojale raspre i dileme oko posta i nemrsa. Još tada je KC bila jasna :
Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika, radnika teških poslova, trudnica itd.) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja (gledanje TV-a, izbjegavanje zabava i sl.).

Pametnim vjernicima, dosta.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Feb 16, 2024 9:03 pm

Eto, kratko i jasno, definirano prije 100 godina, ljubitelji radio tehnike i slušatelja radio programa, a danas na spomen "amateri" samo se nasmiju i odmahnu rukom.

Puste riči, pinili se, izbacivali žuč, zazivali D'Anunzija, KuK monarhiju, i ne znam koga još, da bi došli, na kraju, na moje !
A ni to "moje" nije moje, proizvod mog vlastitog uma, nego sam samo bija dobar slušač, prvo u školi, onda na RA kursu. I, još nešto. Bar kad je riječ o Narodnoj tehnici, knjige i priručnici u socijalizmu nisu ni lagali, ni frizirali povijest !

Pričam danas s jednim kolegom, nekako zaključismo da su najžešće proslave ove 100 godišnjice u Španjolskoj, i Njemačkoj! U Španjolskoj bija Franco, u Njemačkoj Hitler! Obje te vlasti su plijenile radio prijemnike, i radio stanice i svojim lojalnim podanicima!
A feštaju ! Ko su onda bili ti legalni operatori ? Vojne, obavještajne i policijske strukture, koje su, usputno, ili slučajno, svejedno, bili zaljubljenici ovog hobija !
Odmah mi se u mozgu postavi logična paralela sa aktivacijama FN i Trindada, a i Reville Gigedo, gdje su operatori, u pravilu, AVL, najčešće iskusni i prokušani narednici. Ista je stvari sa većinom baza na Antartiku. Ne znam kako stoji stvar na Arktiku, jer baš za par dana počima jedna zahtjevna ekspedicija.

Glasam za Vinkovce i Dubrovnik, i žao mi je što nije još jedna 9A100 postaja i iz Dubrovnika ! Mislim da čak i nije kasno, ta fešta je cilu godinu !
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Mar 08, 2024 8:45 am

Svim ženama, a naročito majkama, želimo sretan, zdrav i zadovoljan praznik !

Ne mogu a da se ne sjetim tradicionalnog vica-poštapalice iz socijalizma na tu temu: Pita prijatelj prijatelja : Šta si uzeja ženi za ovi datum ? Sto maraka, nije jon bilo više u portafoj !

Sad samo zamijenite riječ maraka, sa eura, i eto evergreena !
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Mar 14, 2024 3:53 pm

Gledam povijesne dokumentarne filmove iz 2. svj. rata na Viasat history. Na uvodnoj špici uvijek i ruka sa tasterom pješakom, a taster onaj glomazni, pomorski, s pločicom Britanski admiralitet. Sad tek vidim koliko smo bili "nazadni" ! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Mar 24, 2024 8:52 am

Blagdan je Cvijetnice, mesijanskog Isusovog ulaska u Jeruzalem.
Ne mogu se ne sjetiti, kad sam prije 15 godina, u Kraljevici, pitao veleumne čelnike HRS-a kako su mogli zakazati skupštinu HRS-a na Cvijetnicu, a Pilat meni, da šta je to ? I doista, pere ruke svoje, već dvi tisuće godina...
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Mar 28, 2024 7:52 am

Kako su ova tri dana crescendo događanja Velikog tjedna, najvećeg kršćanskog blagdana, u te dane se nećemo oglašavati na ovom forumu. Stoga, koristim prigodu da svim kršćanskim vjernicima, od srca poželim sretan i blagoslovljen Uskrs 2024 !
Još noćas, u čuvenoj hvarskoj procesiji, i sutra, u pojedinačnim procesijama, imamo šansu promišljati vjeru, grijehe, pokajanje i pokoru. kao krunu i svrhu korizme.
Za kraj, ponoviću riječi sa Velikog bdijenja : Molimo i za one koji ne vjeruju ! Njima je božja pomoć najpotrebnija.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed May 01, 2024 7:47 am

U onom "nazadnom" sistemu, socijalizmu, uvijek je na zidnom katoličkom kalendaru bio masno (podebljano, boldano) otisnuto za današnji dan, Sveti Josip radnik. Od kada smo dobili neovisnu Hrvatsku, nikada više ! Piše, ali običnim, sitnim slovima...
Šta se promijenilo u glavama onih koji to rade, ne znam, ali ispada da su fratri iz socijalizma bolje sagledavali realnu situaciju.

Ni HRS web naslovnica, od kada postoji, nije NIKADA čestitala svojim članovima Praznik rada ! Možda zato što tamo nema radnika ?
Ta nisu se bez veze stavljali studenti na portu, i automati za bilježenje PRISUTNOSTI ( ne rada, moliću lijepo) u D - 12 !

Pretvorbom i privatizacijom, gore smo razhebali Hrvatsku od JNA, četnika, i teritorijalaca. U tim procesima se negdje izgubilo radništvo.
Možda ga zato mnogi ne slave ? S tugom se sjećam(o) velikih kombinata, od škverova, preko dalmatinskih cementara, Jugoplastike, Jugovinila, do Borova ! Svi ti mastodonti su izdašno pomagali Narodnu tehniku, kako mehanizmima ugrađenim u zakon, tako i za pojedinačne projekte. Od Manaslua , do Zvjezdanog sela, od Badije, do Obonjana...

Svim radnicima, koji od rada žive, i štuju ga, želim sretan i uspješan praznik, da u veselju blaguju, od maksimirskog fažola, do kućne janjetine, s mladin kumpirima i janjetinon !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat May 04, 2024 2:51 pm

https://www.hamradio.hr/16-hamfest-osijek-2024/
Svake godine me nasmiju sa svojim programom, do suza... Paj' sad, otvorenje štandova buvljaka, u 07:30, rodila i' majka Rvatica !
A predavač uvijek isti, antene, ožedni li kada... ? ;)
Nonsens, za ručak im treba točan broj, za doručak ne ! Smijem pogađati zašto ? ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue May 07, 2024 6:35 am

Svim Splićanima, i onima kojima je Split na, i u,srcu, čestitam praznik grada, blagdan sv. Duje, patrona grada.
Od današnjeg datuma matere bi nan dale nosit kratke gaće, i ić se kupat. To je bilo u onom, "nenarodnom", režimu. ;)
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK