by 9a2jg » Mon Jun 19, 2017 10:11 am
Čitan jučer (naručeni) članak u Jutarnjem, a danas u elektronskom izdanju Slobodne, o zagrebačkim "biznismenima" koji delaju po Bolu, zadnjih 20 godina. Sve Mamićevi jataci i prijatelji. Sve došlo iz Bosne, sa iste lokacije. Ćurković, Ivančić, Šarić, Renić, sve me to podsjeća da smo u svojoj državi građani drugog reda.
Kad se oni pozivaju na red i zakon, onda mi ostali ne znamo, da li bi trebali plakat, ili se smijat. Da skratim, isti ti općinski vijećnici Bola, koji se tako "gorljivo" bore za koncesije na Zlatnom ratu, su tim istim likovima, dali u srcu Zlatnog rata lokal u podkoncesiju, iako za to nisu imali zakonskog uporišta, znači ilegalno. Sada , 200 metara poviše niče noćni klub, istih vlasnika, jer su revni (u Bolu kažu : potplaćeni) vijećnici digli ruke za smanjivanje zaštićenog pojasa, a u korist sumnjivog kapitala. Na papiru, sve legalno. Šta je bilo ispod žita, doznat će se, kad - tad. U međuvremenu, čaršija, kao i uvijek, sve "zna", priča svoju priču, ko je kupljen, za koliko, kome drže muda u morši, ko je (pro)kocka, pa ga ajkule stežu...
Ja samo znam da se oni "diče" legalnim poslovanjem, a 1/3 hotela Kaštil su komunisti oteli familji moje žene, druge 2/3 odbijaju izvršiti povrat nasljednicima porodice Vusio.
Antun Plenković, tadašnji direktor Zlatnog rata, prodao gornjim "biznismenima", da se promijeni vlasnička struktura, i zamete trag, tako da vlasnici ne mogu ući u posjed SVOGA, ni sa presudom iz Strasbura !
Mutež sa koncesijama je zadnja brokva koju će zabit u dalmatinski turizam. Predzadnja je bila betonizacija, apartmanizacija i ibicizacija. Poslije toga-potop. Ne biblijski, nego rvaski.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja