Tko god se bavi nekim hobijem, sportom, profesionalno, amaterski nastoji postići najbolje što može i najbitnije da voli i uživa u tome.
Tako je i među nama, radioamaterima.
Natjecatelj nastoji, želi pokazati da je dobar, bolji, najbolji...
DX-eri žele to pokazati na svoj način. DXCC, diplome, plakete...
Konstruktori nastoje napraviti, poboljšati, izmisliti što drugi nisu...
Programeri (PC, software...) da omoguće ono što prije nije bilo moguće ili je ali na teži način...
ARG natjecatelji žele biti bolji, brži...
Sve to nije lako. Tehnologija, pripreme, trud i ulaganja imaju svoju cijenu. Volju, znanje, opremu, novac ...
Upitan je način na koji to želi postići ... varanjem, doping, prijavljivanje da je, u natjecanjima,
LP a radi HP, SO a radi MO ... to je poštenje iliti HAMSPIRIT, POŠTENJE. Najviše varaju sami sebe.
Ipak, na kraju, "cijelo selo zna". Pa se ti hvali po "selu". Selo moje malo.
Da mu netko radi veze jer on nema s čim. Da koristi remote jer on ima samo PC...
Ali...
Zadržao bi se na onoj rečenici, citiram, "Upitan je način na koji se to želi postići...!"
Tu se otvara Pandorina kutija na one topice koje Dino nije ni spomenuo ! Poanta je da vrhunaravni rezultati pojedinih sredina počivaju na lažima, varanju, podmetanju rezultata, manipulaciji...
Pođimo samo od tečajeva i završenih tečajaca. Zar nikome , u 33 godine u neovisnoj Hrvatskoj, nije upalo u oči da neki (uzdanički) klubovi prijavljuju stotine, i tisuće. osposobljenih i završenih operatora ? Ne upada u oči, da kada ti isti klubovi učestvuju u fildžan natjecanjima, 4 puta po pola sata, rade operatori od 65+ godina.
Mladih ima u "tragovima" kako bi rekli forenzičari !
Zahvaljujući stranim operatorima, i njihovim pričama koje smo pročitali, saznajemo da u međunarodnim natjecanjima za hrvatske klubove i ličnjake rade - stranci.
Toga nema u Matinom izviješću na kraju godine ! Dapače, on OPET navodi uzdaničke klubove kao aktivni rasadnik novih operatora, koji već uzimaju učešće u natjecanjima.
Ja znam tko laže, imam i materijalne dokaze. Znate li vi ?
P.S. Još uvijek mi nije odgovoreno na moje javno postavljeno pitanje, a čekam godinu dana, kako stranac može i smije biti ovlašteni ispitivač na ispitima HRS-a za operatorska zvanja ? Možda pomogne potpitanje, da li je to uobičajeno u kolonijama ?