Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Sat Nov 29, 2025 7:20 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sir ... ajnovije_d
To su ovi profesori, doktori i inžinjeri, za koje su nas, sa saborske govornice, uvjeravali da su za Hrvatsku "prihvatljivi" !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Nov 30, 2025 7:59 pm

Ni nakon 16 dana nismo vidjeli zapisnik sa zadnje sjednice IO-a. Nisu se, valjda, službenice pripremale za CQWW, pa nisu stigle ? Mi zastupnici skupštine HRS-a smo najneinformiranije osobe u RH !
Ali, to nije inovacija ove garniture. To se zove politika kontinuiteta, Tako su radili i Matini prethodnici. Zato je HRS vrhuška radila što je htjela. U ovakvim prigodama, uvijek se sjetim riječi pokojnog prijatelja, filozofa Jakova Bačića, citiram, "Malo znanja, opasna stvar !" I on je bio zagrebački student.
Organiziraju natjecanja mladih tehničara u školama, posao školskih nastavnika i pedagoga, a ne osnovna zadaća HRS-a. U HRS-u lakonski kažu da to piše u programu !
Puno toga piše, šta su dopisali Mate & istomišljenici, a što ne odražava stremljenja, želje i potrebe 99% članstva !
Njima je bitno da ukucaju istarsko dokoličarenje i furanje ferijalaca Hrvata po svijetu. Sve je to naš Mate objavio u nastupnoj poslanici. Toga NEMA u Planu i programu.
Jer, da ga ima, morali bi ga imati, proučiti, dati primjedbe i prijedloge, za njega glasati.
Ali, nije ni to najgore ! Najgore je što sam im pokazao put, kako se to radi, kojom dinamikom, i koji je hodogram. Nisu se ni osvrnuli, baš kao i na znatan trud koji sam bio uložio u prijedloge za izmjene Statuta HRS-a i klubova, prije točno 10 godina !
Za neinformirane, ili one koji su (bili) lijeni čitati : Stručna služba nije nikad obznanila da smo to poslali, nije poslala zastupnicima skupštine, neki ćata je to uobličio, izvuklo se na šapirograf, i svih 90-ak klubova je dobilo isti statut. Baš kao u doba Honneckera u DDR-u. I nikoga, ama baš nikoga u HRS-u to nije zasmetalo !
Mate, očito radi što ga volja, po osobnom nahođenju, jer mu može bit. U NO-u sjede oni koji su ga postavili, vrana vrani oči ne kopa. U IO-u opet njegovi ahbabi !
Znači, zastupnici skupštine su samo kazališne kulise. Nema veze što se igra tragedija, glavni lik Orfej, teraj Milka, brdo je.
Od početka je on očito planirao, na brzinu skupusiti Plan i program, i u božićnom ozračju, ili ludilu, kako vam drago, progurati ono što on, i mala skupina oko njega gura, a što nije u interesu hrvatskih radioamatera.
Jer da imaju čiste i iskrene nakane, to je trebalo obaviti prije mjesec dana, da prođe kroz bazu, da se čuje glas onih s dna kace, ali, avaj. Ne možeš starog konja naučiti novim trikovima !
Mi, koji smo naučili, i navikli pošteno, smo frapirani ovakvim načinom rada i ponašanja.
Govorila je moja pokojna mater : Dobro čini, dobrome se nadaj.
Vrijedi i obrat.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Dec 01, 2025 5:03 am

Gledam La ligu, i neodoljivo se prisjećam šta su suci radili Hajduku više od 20 godina. Uvijek je ista priča, državni klub mora pobijediti, sviraju se izmišljeni penali, neki dan Elche, jučer Girona, a sve da kraljevski klub bude prvi ! Ni to im nije pomoglo ! Vinicius pada ko da ga je kombajn pokosio.
Kontra mraku, kontra sili...
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Dec 04, 2025 8:50 am

https://slobodnadalmacija.hr/split-i-zu ... ma-1522385
Prvo onaj migrant lupa glavom policajke o zid, sada teški tjelesni napad na policajca, što je slijedeće ? Pooštriti kazne, ubrzati ih, i da nam sudski aparat bude brz i efikasan.
Ozlijeđenom želimo brz oporavak.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Dec 06, 2025 3:56 pm

https://www.youtube.com/watch?v=WTv-tYMo6ss
Ne čudi me što je bilo cenzurirano 1971. Danas, proročanske riječi don Pavla "pizaju" više no ikad. Samo, niko ne čita...
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Dec 09, 2025 5:46 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/fil ... citanije_d
Dobro zbori, kupuje se pusto oružje, koje će biti bez muške ruke koja bi ga trebala koristiti, ako zatreba.

Da je točno što piše, svjedoči i jedan mali detalj, iz našeg okružja. Dugo se vodila kampanja i lobiralo da se sagradi novo Rodilište u sklopu KBC Split. I napravilo se.
Čitam, prošle godine, da se koristi sa dvadesetak posto kapaciteta, jer djece - nema ! Podsjetimo se, do 1992.g. su radila rodilišta u Supetru, Makarskoj, Imotskom, Sinju i Trogiru ! I imala su posla. Ukinuli su ih, a (navodno) sestre u splitskom rodilištu vezu goblene i pletu čarapice, kape i šalove ? Naime, još u doba planiranja, nije nitko imao muda javno reći da su to megalomanski planovi, i da ne treba toliko... Jer ovaj trend manjka djece se već bio nazirao...
Da ne pišemo da se svake godine smanjuje broj osnovnih škola u RH, a zna se što škola znači malom mjestu, osim znanja i prosvjećivanja... Osobito na otocima.
9a2jg

Postby 9a6r » Wed Dec 10, 2025 12:48 am

Kad čujem filozof,akademik,odma me proljev uvati.
Jesu li akademici i filozofi 1991 uzeli puške u ruke i krunice oko vrata,branili i obranili Hrvatsku?! Ili mi,neuki,kockastih glava,seljaki i bez škole? Di je ovaj "lumen"91-95 bija? U PM :roll: Ovaj je garant i 1991 pisa da dignemo svi ruke u zrak i predamo se četnicima. :x Dat ću si truda i pronać šta je tada pisa.Svi vidimo da nije dobro i da demografski stagniramo.Ali vidim da bi nas mnogi opet razoružali :twisted:
Pa opet skupljaj lovačke puške i rivolvere pa i kubure.Jer drugo 1991 nismo imali.! Pa zato nam je onoliko mladosti izginulo jer su nam i oružje TO ukrali.
Znači,rat je 95 završija a ajmo raspustit OS i svi na dernek?!
Ali ne čudim se njemu već onima koji podržavaju ove ideje.
Tvrdim da smo od 2000 RAZORUŽANI !! Toliko da sad 20 godina kupujemo,nabavljamo opremu, bilo bi malo.Jer ta nabavka ne ide priko noći.To traje i košta.
Spominje tenkove i vrtiće..Isto ka i Kekin,Možemo,Tomašević,Benčićka.Jugosloveni,BABE,i sva ostala crvena banda. :evil:
Da,Hvatska triba DO ZUBA ka Izrael bit NAORUŽANA! Koliko god može. Trump je reka 5% BDP-a.,ja bi 7% stavija dok se ne sredi PZO i Mornarica koja ima par dotrajalih brodi. :cry: I kupit još jednu ekradrilu još modernijih borbenih zrakoplova.
Onaj ko je protiv naoružane nezavisne hrvatske države je protiv njenog opstanka.
A dicu triba upravit da se množe što više,to stoji.
Onaj ko je za golu, razoružanu Hrvatsku je protiv nje i protiv mene :!: :!: :x
9a6r

Postby 9a2jg » Wed Dec 10, 2025 6:46 am

Politika je kurva, i svatko tko je posjećuje zna da je realna mogućnost da dobije triper, sifilis, ili gonoreju ; u najmanju ruku picajzle !
Neki dan ja, na jednom portalu, pročitah da su nogomet i politika opijum za mase, da se zabave time, mućaju po ustima, da se penzioneri karaju po šentadama u parku, ili na rivi.
Zadnjih desetak godina, tvrde novinari, Hrvatsku je napustilo pola miljuna radno najsposobnijih ljudi. U zadnjih mjesec dana, sam tri puta pročitao podatak da je u zadnjih 25 godina otišlo, trbuhom za kruhom, miljun ljudi. Strašne brojke.
Kad smo ja i pokojna supruga počeli praviti djecu, na snazi je bio zakon da je rodilja mogla ostati , nakon poroda, 3 godine doma, gojiti dicu kako bog zapovida. Jednu godinu plaćeno, dvije ne, ali je čekalo radno misto. Mi smo to koristili dvaput, i nikada nismo požalili. U neovisnoj Hrvatskoj toga nema, nikad mi neće biti jasno zašto, upravo stoga što je to već neko bio izmislio, nije ti potrebna nikakva pamet da (ponovo) upotrijebiš pametnu, i nadasve korisnu ideju.
Jer, ljudski faktor je nužan, nezamjenjiv, i glavni faktor kod kancelarijskih računanja o mogućnostima jedne države. Bez ljudi, voljnih i sposobnih, svačiji račun, bilo za kućnu ili državnu, uporabu, je račun bez krčmara.
Trijezni nezavisni kritičari stanja u Hrvatskoj, podsjećaju da NIKADA u neovisnoj Hrvatskoj nisu digli glas oni, koji su par excellance "krema" društva, akademici, Crkva, pojedine stranke i pokreti. Zašto ? Zato jer su "kupljeni" dobrim prihodima, kako u radnom dobu, tako i u mirovini. Crkva ne plaća porez, i ne mora voditi knjigovodstvo.
Dragovoljne organizacije poput HRS-a i uopće sve organizacije pod kapom HZTK - moraju. Bio sam nazočan na Cvijetnicu 1990. kad je svećenik s oltara otvoreno pozvao pastvu da glasa za HDZ ! Čitam, ovih dana, podcaste UDBA-ša koji su se vratili na "pravi put" i idu po crkvama , drže predavanja mladima, "dokazuju" da je to sve bilo u režiji UDBA-e ! Danas, u 2025. g. nitko ti ne treba šaptati "povjerljive" informacije , sve je tu, u javnom prostoru, samo treba upaliti laptop, i čitati. S razumijevanjem.

Nismo mi izuzetak. U jednoj Njemačkoj je pao broj vjernika, po službenim podacima, za 80% ! Kako to ? Lijepo, ti poslodavcu moraš dati izjavu da li si vjernik, i koje vjeroispovjesti, on ti već na platnoj bušti odbije porez za crkvu, i tvoju "članarinu" usmjeri pojedinoj Crkvi.
U jednoj Italiji nije tako drastično, ali pišu o oko 30-40 %. Nisu ti ljudi prestali biti vjernici, duboko u sebi, nego više ne žele davati lovu, više od onoga što daju za milodare !
U mome Splitu je u socijalizmu izgrađen lijepi broj crkava, u neovisnoj samo jedna, i tu jednu je sagradio don Ranko, sadašnji biskup, prilozima župljana. Pametnom dosta.

O oružju bi se moglo pisati danima, sve bi to neovisno oko , koje sa strane čita, moglo opravdano proglasiti trabunjanjem. Zašto ? Zato što narod nema utjecaja na te odluke, koje se događaju u ministarskim kabinetima, jer narodni zastupnici ne glasaju onako kako narod duma, nego kako je zapovijedila stranačka stega !

Kad je bio rat u Bosni, stoput smo mogli pročitati u (još uvijek tada)našoj štampi da, citiram, "što će nama, maloj zemlji, ratni avioni, kada na pisti u Avianu, u susjednoj Italiji, stoji dežurna para, koja je u zračnom prostoru Hrvatske za 8 minuta, a iznad BiH za 12 ! Nitko nikad nije osporio te podatke. I onda se desi ratni sukob na indijskom potkontinentu, i onda te Rafale skidaju s neba "obični" kineski lovci, višekratno jeftiniji. Kako na svakom portalu imamo gomilu "stručnjaka", naši su nam objasnili da su kineske rakete imale veći domet, i brzinu ; hrvatskim jezikom, ti su piloti skidali Rafale sa sigurne udaljenosti, maltene kao da su bili na strelištu za glinene golubove !
Prošli tjedan čitam na Indexu da se moraju učiniti, citiram, "neka poboljšanja" na našim Rafalima.
Premijer je opet u Francuskoj, dogovaraju se nove kupnje, a penzioneri na šentadi samo komentiraju...
Tako je i sa helikopterima, haubicama, vozilima za KoV, sa svime što takneš, a treba vojsci...
Nitko ne govori da smo u Đuri Đakoviću u Slavonskom brodu proizvodili najmodernije tenkove. Tvornica je tamo, gdje su ljudi ? Gdje su radnici, management ? Vlasnička struktura ?
Ista stvar sa splitskim škverom. Unaprijed plaćeni ophodni brodovi koji su odavno trebali ploviti. Za maritimne sposobnosti jedinog isporučenog smo saznali na internetu.
U socijalizmu smo tamo proizvodili i podmornice, od džepnih, do srednje klase.
Ubili smo radništvo, uništili srednju klasu, koja, bez budućnosti, neće da pravi djecu. Ono djece šta imaju doma odgajaju u društvenoj klimi koja nije dobra za mladež.
Jer, nema odgoja u vrtiću, školi. ili na vjeronauku ; pravi i jedini odgoj je u obitelji. Ako ta nije sretna, zadovoljna i situirana, sve se urušava.

Ne pišem proročki, jer prorok nisam, niti mi je to namjera, samo tvrdim da za sve postoji rješenje, koje smo uspješno koristili, ne tako davno. Zašto se ta rješenja sada ne koriste, treba pitati političare. Ako ih uspijete uhvatiti.

Za kraj, ali daleko od toga da je zadnje, ponavljam šta su pisali stanari Vrha Sućidra u Splitu, gradskim ocima : Izbacite divljake, vratite nam radioamatere ! I jedna duša, otrgnuta ulici, porocima, i lošim ponašanjima, je uspjeh koji se ne mjeri u eurima, nego dugoročno, za boljitak društva.
Za sada, lažni proroci vode 1 : 0.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Dec 11, 2025 8:53 am

Još malo o politici, i ljudskom faktoru. Sa dalekovidnice nas, između prijenosa nogometne Lige nacija, premijer i ministar obrane uče kako baš oni rade spasonosne korake u Njemačkoj, kupuju oružje i opremu koja nama treba. Nevoljko kažu da će to biti isporučeno u idućih 5 do 7 godina, kada vjerojatno ni jedan od njih dvojice neće biti na vlasti ? Nisam nikakav vojni stručnjak, ali gledamo svakodnevno clipove, u ratu u Ukrajini, što je 44 tenka, i koliko treba uvježbanoj jedinici dronova da ih poskida. To već zadire u taktiku i perspektivu obnove materijalne baze nacionalne vojske, nisam kvalificiran to komentirati, bez obzira što sam penzioner, i što svaki dan slušam priče o tome, ne samo od drugih penzionera.
Ja bi o drugoj, ali sukladnoj temi, za koju sam, mislim, dovoljno kvalificiran, to je pitanje žive sile, odnosno voljnih vojnika. Nama ne fali samo broj vojnika, mi nemamo nešto što Vlada, ni nijedno državno tijelo ne može usaditi u voljne ljude, a to je ratnički duh.
Slušam ženski rod, zadnjih 25 godina. Sve one koje su orne za udaju, ili makar za ozbiljnu vezu, tvrde da su današnji momci (od i za ženidbu) pičkice. Daleko od onog što one zamišljaju kao partnera, voljnog, okretnog, snalažljivog, gladnog posla i životnih izazova. Usudih se reći i apatični, i mlitavi, bezvoljni, kad je vojska u pitanju !
Moje skromno mišljenje je da opet sve počima od porodice, da od čega će ! Moj pokojni dida bi zna mene ka dite stavit na kolino, i pričat (pjevat) pisme o ajducima, od Ravnih kotara do Ercegovine, njihovim životima, podvizima... Zato je taj moj pokojni dida bija dragovoljac u I svjetskom ratu. Njegova kćer, moja pokojna mater, je bila dragovoljac (tada se to zvalo prvoborac) u drugom svjetskom ratu, jedna od prvih žena u Dalmaciji. Naslušao sam se priča o ratu, sve do puberteta, dalje nije ni trebalo.
Jedna sitna crtica, kako ti se te stvari automatski usade pod kožu. Tamo di je poljudska ljepotica, je bio vojni otpad. Bio sam mu svakodnevni gost, kupovao elektroničke i mehaničke komponente, za koje sam mislio da će mi trebati u konstruktorskom radu kao RA. Jednog dana sam naletio na vojničke konjaničke čizme, u odličnom stanju.
Naravno da sam ih kupio, od đačkog džeparca, održavao tu meku kožu, i donio ih sa sobom kao dragovoljac u Domovinski rat, i cijeli rat bio u njima ! Još uvik ih redovno održavam, sjaje se, mekane, kao kad sam ih kupio. Znao sam da će, nažalost zatrebati, jer, gledajući statistički, rijetko koju generaciju na Balkanu mimoiđe rat, svakih 25 do 50 godina.
Sociolozi bi trebali razgoliti tzv. "nova" stremljenja u društvu, po meni negativna, ali svatko mi može začepiti usta tvrdnjom da sam laik. Laik jesam, ali nisam slijep.
Stvaranje ideološke, moralne, etičke i rodne ideologije je udar , kako na mlade mozgove, tako i na roditeljske. Naučno je dokazano da se mozak, do svoje potpunosti, formira do 25 godine. Do tada i mnogi neuki roditelji moraju pretrpiti izljeve emocija vlastite djece u razvoju, koji , čim uđu u pubertet imaju na svom mobitelu brzo biranje za javnog pravobranitelja za djecu ! Roditeljima vezali ruke, de capoto !
Evo su u Australiji zabranili mobitele dici s manje od 16 godina ! Dobro su se sitili, nakon loših navika s njima, zadnjih 30 godina. Ne mobitela kao tehničkih aparata, nego softvera i sadržaja, koji nesavršenom i nezavršenom mladom mozgu šalju pogrešne poruke !
Sve naprijed navedeno dovodi do činjenice da ne možeš naći mladog voljnog radnika, manovala, kako onda da očekujemo da će mladež biti sposobna za vojsku ?
Daju im preko 1.100 eura mjesečo, u JNA je "plaća" bila simbolična, u današnjem novcu možda oko 100 eura, za ročnike.
Vlada je toga svjesna, s tim novcima ih vabi, pa isto nema odaziva ! Vrtimo se u začaranom krugu. Gdje je izlaz ?
Učiniti sve da se iseljeni Hrvati vrate, pošteno ih plaćati, osigurati im uvjete za život i podizanje djece, najmanje onako kako smo mi imali, prije 50 godina !
Ponavljam se, je, jer ukazujem da i podkapacitirani mogu vodit ispravnu politiku, ako samo slijede pozitivna iskustva iz bivše države ! Uključiti mozak, slijediti pozitivu.
Ako zaista voliš Hrvatsku, to ne bi trebao biti napor, nego zadovoljstvo, i sveta dužnost.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Dec 12, 2025 7:36 am

U HVU Petar Zrinski u Zagrebu smo imali predmet Domoljubni odgoj. Predavač je bio prof. dr. Anđelko Mijatović, osoba kojoj je pokojni Tuđman najviše vjerovao, kad je predmet razgovora bila nacija, nacionalno i nacionalističko. Ne bez razloga, divan čovjek, erudita, i odličan poznavatelj prilika u BiH i Hrvatskoj. Njega se nije moglo prevariti. Ko je "prošao" kod njega, to mu je bila putovnica za daljnje napredovanje, u HV-i, ili politici. Nije zaludu bio hrvatski politički uznik ! Diplomirao 1970. , a doktorirao 1997. ! Nisu mu dali. On i Bruno Bušić su se nadopunjavali u političkom smislu. Zato je i objavio sveobuhvatnu knjigu o njegovom političkom stavu. Napisao je i knjigu o političkom radu dr-a Tuđmana, period 1989 - 1999, svojevrsni homage pokojnom predsjedniku.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK