by 9a2jg » Tue Jan 19, 2016 6:43 pm
Nije paranoja, ima tu puno elemenata za jednu, nadasve smislenu, tezu. Konkretan primjer, kako još nema loga on line, pođem na stranicu VP8STI, i - šta bode oči ? Naravno, lova, tj. šta , financiranje ekspedicije ! Tamo lijepo stoji da su počeli ekspediciju sa zaokruženom financijskom konstrukcijom od 74% !!!
Znači, oni su nešto kao naš (vražji) MOST. I oni su potrošili za promidžbu deset puta više nego šta imaju.
Da se vratimo na temu, pogledao sam pogled na kuglu zemaljsku iz perspektive položaja antene K5P. Da su mogli nać mrtviju zonu od Europe, nisu mogli.
Uređaji od 100 W, par lineara od 500 W , vertikalke i žica, to je radno okruženje. I bez teorije (i prakse) zavjere, u startu je Europa hendikepirana, a baš toj Europi ta DXCC zemlja najviše fali.
I budala može zaključit da, i bez neprijateljskih namjera, ih sudbina nekoliko desetaka tisuća lovaca iz Europe puno ne pogađa. Jer, da su razmišljali obrnuto, tamo bi bilo puno beam-ova i quad-ova, i par kilovata po bandu, kutije od milošta zvane Radojica (što zna dijete što je 2,5 kW?).
Kako san jutros pročita šonetu u Slobodnu, da mi je umra prijatelj iz pučke škole i dragovoljac DR-a, vjerojatno neću dočekati iduću ekspediciju na Palmyru.
I nisan jedini koji tako razmišlja, jer ovo malo šta nan još fali od zemalja, to idu jedan put u 10, ili 15 godina, prije neću radit opet nego oću.
Na kraju, ali ne i zadnje, točno je, Ameri nemaju feeling koliko je bavljenje ovim hobijem njima jeftinije nego nama.
Samo, sit gladnome ne viruje.
I tu nastupa efekt lemozine. Daje oni koji ima manje, onome koji ima više. Jer , ako ne daš, nabacuje ti osjećaj krivnje... Ali, to je jedna druga, vrlo zahvalna tema. Možda čak i nije za forum. Jer, ne bi je svak razumija, onako kako spada.
Reka je jedan moj (pokojni) ratni drug : Ne daje oni koji ima, nego oni koji ima naviku davat.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja