I sve to, unatoč činjenici da im ja nisam NIKADA pristupio ! Naravno da su u pozadini novci ! Tako je bilo prije 25 godina sa qrz.com-om, pa eQSL-om, vabili me, kao i tisuće drugih, starih, iskusnih, da pokažu ostalima kako su oni dobri, da smo ih baš i mi odabrali ! Pisali, sve je besplatno, i to je išlo do točke kad su umislili da su nas navukli.
Od jednom, eventualna neobavezna uplata, donacija, ili poklon non-profit fundaciji, je postala obveza, čak ti i pišu KOLIKO moraš dati, da bi koristio sve funkcije !
U slučaju da ne platiš, ili platiš manje, ili daš simbolično, ali redovito (kao što ja radim), uskrate ti sve funkcije, osim pukog registriranja veze !
Neko će reći, da, to je onaj opori kapitalizam, o kojemu smo učili u socijalističkoj školi prije 70-ak godina. Je, ali je i perfidno varanje, navlačenje, i na koncu ucjena,
Svako desetak godina učinim svoje osvježenje DXCC mixed liste. Tako sam učinio i ove godine, prije više od 3 mjeseca. Platio, unaprijed, karticom, na povjerenje ! Oni se, ničim prozvani, kunu da te podatke nisu stavljali u podatke svog sustava !?! I , što se dogodilo ? Zahebali stvar dva puta, pošli od krivog startnog broja, i nisu mi priznali (upisali) jednu zemlju, iako nisu odbili priloženu kartu ! Znači, dvije greške na jednom korisniku. Stjepan 8A, kao nacionalni checker, i ja, obavili sve korektno. Oni nisu.
Mjeseci idu, stanje na njihovoj DXCC listi nepromijenjeno, s nadnevkom 13. svibnja. Znači, platiš unaprijed (!), učiniš sve što traže, pogriješe dvaput na tebi, ni isprike, ni popravke, ni novog , točnog listinga, s ispuštenom zemljom, ništa ! A mislim da bi po pravilima kulturnog i bussiness ponašanja, kojima su nas, u originalu, ONI učili, trebalo biti drugačije. Na stranu činjenica da traženi i plaćeni iznos nije ni zanemariv, za penzionera, s penzijom od 600-injak eura, koj' me kurac tero u Moravu, kad ne znaš da plivaš. To je ono što je Dalić rekao sinoć, nakon utakmice : Ljudi, ja vam stalno govorim da smo mali, i nezaštićeni narod, i na nama veliki treniraju strogoću !
Opet se vraćam na svoj prvi mornarski posjet Rijeci, ka mali o' kužine, kad su me mornari odveli na kurbe, u (stari) hotel Bonavia, ostavili, i rekli : Mali, kad ulizeš u kamaru, stavi šolde na kantunal, nevažno je, očeš li jebati, ili ne...
Tako nan je cili život. Zato su i Dalić, i Tuđman u pravu.
Zašto za ući u zgradu OESS-a u Beču treba proći kroz golemi, monumentalni kameni slavoluk, sagrađen u doba Austrije ? Da bi se mali narodi, kako nas zovu posprdno, konjušari i sluge, osjećali još manjim, pokornijim, i poniznijim.
Skidam kapu, po treći put, Daliću, Tuđmanu, i mornarima u hotelu Bonavia. Životni fakultet. Cijeloživotno studiranje.
P.S. Moje spominjanje Bonavie nema veze sa prekjučerašnjom aktivacijom 9AOO-0004, mog imenjaka i prijatelja Borisa, samo čudna koincidencija...