Dosta ti je poć od samospotiranja.I to se spotiraju stari,prekaljeni RA u Hrvata,neki se samoprozvaše i doajenima radioamaterizma,ma što to značilo.Postoji valjda i naša,hrvatska istoznačnica.

Jer ova ide iz francuske riječi a oće kazat najstariji,kojemu je po dužnosti ili činu pripalo prvo,uglavnom počasno mjesto.
I ne radi se to od nedavno,već godinama.Samospotiraju se pod tuđim ali i pod vlastitim znakovima što je još luđe!

Jučer vidjeh jednog koji ima godina na radio-valovima barem 10 god.više od mene.Radi on od ranih 70-ih.Srića tada nije bilo dxclustera.

Pratim ga već duže vrijeme i čim sjedne za uređaj prvo pukne samospot.Navika brajo,misli da je to u redu i ispravno.Očito ga nije nitko naučija i reka zašto služi dxcluster.A kad se "uvati"ruka onda je kasno za ispravak.E sad takvi su već stari ali nažalost "inficirali"su mlade koji se isto ponašaju uz neizbježno ne slanje QSL kartica jer su im isti "lumeni"ubacili u možjane da je ta kartica nepotrebna i prevladana.Prije dva dana smo mogli pročitati da na FT8 ne treba ni raporte ramijeniti

Još jedan "biser".
Da se razumijemo,kod te digitalne vrste rada raporte ne razmjenjuju operatori već algoritam,software.Prije par mjeseci sam radio dvije FT8 veze sa dalekom DXpostajom,uredno su išli ti raporti,logirani u digitalni LOG,čak sam ih i fotkao.Međutim nikad te dvije FT8 veze nisu ušle u LOG DXexpedicije??
Veze na 7 i 10 MHz.U mom su kompiću i fotoaparatu al se mogu slikat s njima.

Jer,ponavljam,nisu ubačeni u LOG DXexpedicije.

Propale dvije veze.
Toliko o tom "savršenom" FT8 mode-u.Znači nije nikako "savršen".Mogu razumit da mi jednu vezu ne logira a dvije je već ajme.
Što se tiče financiranja u RH rijetko je išta transparentno.Kako onda očekivati da ta njihova ekspedicija prije odlaska podastre način,izvore financiranja?Mostly je engleska riječ a ja san Hrvat kao i oni pa su je mogli na materinjem jeziku izustiti i reći nam u kom postotku je samofinancirana.Tako se to radi u uređenom,kulturnom i demokratskom svijetu.U onom drugom svijetu se to naziva muljanjem,netransparentnošću,prikrivanjem najnormalnije informacije.
Dosta je napisati postotke,ništa više a ni manje.Čisto dvojim da ćemo ikad saznati te podatke.A trebali bi kao što se radi u cijelom svijetu.I odgovori na najnormalniji upit koji po cijelom svijetu postavljaju RA.Jeli to možda neko bezobrazno pitanje ili uvreda ako se pita normalno RA pitanje?
Međutim "krivu"Drinu se neda ispraviti i toga sam duboko svjestan.Onaj koga su krivo učili i naučili teško da se može popraviti.Nije nemoguće ali dvojim u takva "čuda".Veći je problem što i mladi to vide pa se i oni isto ponašaju.Jer učenik uvijek nadmaši učitelja.