by 9a2jg » Sun Sep 24, 2023 6:15 am
Bojim se da je sve rečeno, nemam što novoga napisati.
Podsjetiti ću na tijek događaja, od prije 55 godina, kad sam, nakon položene 3. klase, aplicirao za SWL znak. Pokojni predsjednik kluba Slavko Teterić, je bio osobno došao u moj stan, da se uvjeri da imam sve potrebito : SVOJ prijemnik, antenu, uzemljenje, dnevnik, i QSL karte. 2 godine rada na 3,5 i 7 samo CW na klupskoj stanici, i tek onda, nakon što sam dokazao da imam preko 100 potvrđenih zemalja po DXCC-u na SWL znak, sam dobio dopuštenje da napišem molbu za pripuštanje ispitu za II klasu.
Moram li napisati da sam prvih 5 godina odradio preko 100 tzv. "obaveza" za klub. Danas ljudi i ne znaju što je to, pa ću pojasniti. Svakom klubu je, po nekom automatizmu, bio formalno pridodat određen broj vojnih obveznika, kojima je VES bio telegrafist, fonist i šifrer. Pošto telegrafist mora biti stalno u formi i kondiciji, SSNO je tražio tzv. kondiciranje vojnih obveznika. To je bilo odrađivanje najmanje 80 CW veza na godinu, ispisivanje QSL-ki, njihovo slanje u Beograd na savezni biro, a prema SSNO-u je išao spisak vojnih obveznika koje je klub kondicirao. Na osnovu tog spiska je klub dobivao neku crkavicu, tzv, glavarinu. Te sve veze, i QSL -iranje su odrađivali mladi operatori, među kojima sam bio i ja.
Sve naprijed navedeno nisu prošli oni koji su sada na vlasti, i ne osjećaju, niti su ikada osjećali što pravom radiooperatoru amateru znače QSL karte.
Ta njima je pojava zvana LoTW došla ko kec na desetku ! Riješili su se tiskanja, pisanja i slanja karata ! Ali nije LoTW jedini ! Tu je eQSL, qrz.com sa svojim log-om, pa poplava loših kopija istih, koje nam se svakodnevno nude...
Iako je, prema tvrdnji zagrebačkih starih amatera, kojoj vjerujem, fizički obujam QSL-ki 20 puta manji nego prije rata, ni ta okolnost nije dostatna da HRS to korektno odradi ?! Sukladno tome, mlade i ne uče, niti potiču, od ZS-a, nadalje, da imaju, pišu i šalju karte za održane veze !
Nacionalna je sramota da je samo Boris 2GA slao QSL-ke za veze sa Mosora ! 9A1CBM nije poslao NIJEDNU QSL-ku za svoje (rijetke) portabl aktivnosti. 9A1CIG nije slao nikako, u neovisnoj Hrvatskoj. U oba kluba, odgovorna osoba - predsjednik HRS-a. Holly trinity, ili sveto trojstvo u tri udruge, u jednoj osobi !
Kako je to moguće ? Lako, jer dobri ljudi, u Marjana, Kaštilca i Savezu, te svekoliko članstvo, ne čine ništa ! Muk. Silenzio. Dokle ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja