by 9a2jg » Mon Jul 18, 2022 7:26 am
Kad sam bio na svom prvom putovanju po Velikoj Britaniji, frapirale su me dvije stvari, 90 % crkava je zatvoreno, i drugo, njeni stanovnici tretiraju kuću kao robu na tržištu, koju su spremni prodati za 5 minuta, ako ocijene da je dobra ponuda, i da će zaraditi.
U dugim razgovorima, nastojao sam uvjeriti sugovornike da je u Hrvata drugačije, da im je kuća dom, koji nije na prodaju, osim krajnje nužde. Nisam siguran da su me 100% shvatili, unatoč korektnom engleskom jeziku.
Jučer sam pričao s nekoliko RA , starijih od mene, na temu (ras)prodaje hrvatskih pozivnih oznaka. Svi dijele moj , javno izrečeni stav, da je to dio obiteljskog srebra, dio nacionalnog blaga, koji se ne prodaje, i koji nema cijenu.
Podsjetili smo se i da ima stranaca koji su vrlo vezani za Hrvatsku, nekretninski, rodbinski, neki su i oženjeni za Hrvatice, imaju hrvatski znak, korektno rade, šalju karte, ukratko, po ničemu se ne razlikuju od nas.
Prije više od 15 godina sam imao javnu raspravu na HRS forumu s Davorom 1UN, koji mi je pokušao osporiti argumente oko dodjele pozivne oznake mom prijatelju Tadeju S51TA, aka 9A1TA. Nekoliko principa, uzusa, i pravilnika je tom prilikom bilo prekršeno, između ostalog, i PRVI PUT dodijeljena jedinica, nekom strancu.
Kako kaže vic, svaki idući muškarac je "drugi", tako da nitko nije ni trznuo kad je izdan znak 9A1TT, s istim primjedbama kao i u prvom slučaju ! Kud ono zapisano da stranac može dobiti samo broj 8, plus troslovni sufiks ?
Ono što želim naglasiti da su obojica bili donatori, mecene, ili kaj god, i za to imam materijalne dokaze. No, nisu donirali HRS-u, nego grupici iz Istre, odnosno privatnog feuda na Kozjači ! Zato je taj isti Davor "dao ruke", i malo više, da profunkcionira Buje remote. Ta naviko je "pomagati" strancima ! I, kao slučajno, baš mecenama i donatorima ? Na Balkanu nema slučajnosti.
Da je priča sama sebe raširila, vide i slijepci, povezuje se sa remote stn u Estoniji, operatorom iz Haife, pretjeranom aktivnošću baš određenih postaja, i, gle čuda, svi imaju sufiks TT, ili je TT ukomponiran u troslovni sufiks, što samo, na prvi pogled, potvrđuje identitet, i pripadnost određenoj grupi. Zašto me ne čudi da svi imaju američku putovnicu ?
Da se ne bi makli s teme, ponavljam očito, svaki je taj Amer pokazao prstom, i tražio baš taj i takav znak, HRS im je udovoljio.
To nije bila tražnja, to je bio diktat, kojeg su oni, koji su primili danajske darove, morali bezpogovorno izvršiti.
Hrvatice i Hrvati, dragovoljci Domovinskog rata, časnici veze Hrvatske vojske, nisu nikome prijetili, tukli šakom po stolu, nego ljubazno molili za konzumiranje svog prava, nije im bilo udovoljeno. Postoji čitava uredna dokumentacija o tome.
I, na kraju, jedan pozitivan primjer, ali ne iz ruku pomoćnice tajnice : Moj ratni drug i klupski kolega je zatražio znak, predložio ga, i dobio ga, ali dobrotom i korektnim radom nezamjenjive gospođe Ljilje, na odlasku ! To se neće zaboraviti ! Dragovoljac koji nikada nije tražio ništa, najmanje neku privilegiju, dobio je od hrvatskog korpusa onaj minimum minimuma, i bio je, i ostao zadovoljan.
Zašto je mogla Ljilja, a ne može Marija ? Zato što je Ljilja znala da radi dobru stvar, sve po propisima, i pravi pravi poso hrvatskom dragovoljcu, vojniku, i radioamateru s 40 godina amaterskog staža.
Ta ista Marija je ucjenjivala plaćanjem članarine, ne osobno, nego s pozicije sile, vlasti, moju suprugu, u postupku produženja dozvole za rad. Moja supruga je bila jedina kojoj se tražila potvrda o pozivnoj oznaci za produženje dozvole za rad, par mjeseci prije su drugi iz kluba produžavali, njima nisu tražili ! Kad sam nazvao zaduženu godpođu u HAKOM-u, ona mi lakonski reče da nema moju ženu u evidenciji ! A za to je kriv HRS, i njegove službenice, jer je nema ni u 9A adresaru ! Od ignoriranja do ucjenjivanja je samo korak.
Svu sam dokumentaciju priložio HAKOM-u, i žalio se na rad HRS-a, nitko nije snosio nikakve konzekvence. A moja supruga položila prije nego što se ta službenica rodila !
Ima još, pomalo, sve ću napisati, da javnost čita, koje gadosti stručna služba HRS-a radi svojim članovima.
Last edited by
9a2jg on Mon Jul 18, 2022 4:56 pm, edited 3 times in total.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja