prvo jedna obavjest. kako ja ne radim digitalnim modovima i ne koristim eqsl, lotw, elektroničke dnevnike molim sve da me potraže samo na cw/ssB/fm/am. Molim i da mi šalju SAMO papirnatu qsl jer samo takve primam i šalje. Zašto? jako sam lijep i zgodan ;D ;D ;D i dođem ja sa svojom elektroničkom karticom u bar, sve puno zgodnih cura. Onda je uletio neki žgoljavi tip, izvadio iz novčanika hrpicu papira, sve po 1000 kn i sve cure se priljepile za njega ;D ;D ;D. Shvatio sam da je elektronika nešto što nije prednost nego baš obrnuto.
Godinama se priča da su digitalije spas za radio amaterizam. Koliko se digitalni repetitori koriste bilo je na forumu. Ova priča o FT8 je in dok ne izmisle nešto novo. Onda će se zaboraviti FT8 i koplja će se lomiti oko neznam čega.
Da se razumijemo, fasciniran sam tom tehnologijom. Radio astronomi mogu detektirati signal 60 db ispod šuma, možda i više. A ta tehnologija mi je na dohvatu prsta jednim kratkim downloadom. Ali...
ali kad se kuća naginje onda treba pogledati što je sa temeljima. Temelji radioamaterske kuće se raspadaju. Da bi radio amaterizam preživio treba popraviti temelje. A temelji nisu digitalne vrste rada, e logovi, lotw, e qsl. Meni se čak čini da su to stvari koje ubijaju radio amaterizam. Da bi ih trebalo izjegavati i koristiti što manje, najbolje ništa.
Stariji se sjećaju ruskih RS satelita. Na jednom od njih je bio i robot s kojim se mogla održati veza. Nisam nikad, pročitao sam. Ako se to moglo 80-tih sa "računalom" na taktu od 3 kHz i 5 bytova memorije što se može sa računalom sa četiri procesora, 3 GHz taktom i 16 Gb memorije. Tako da već odavno postoji program koji za svog vlasnika održava veze, siguran sam u to.
FT8 sigurno neće povećati broj radio amatera ali će ga siguran sam smanjiti. Moja preporuka, izbjegavati digitalije. Zaboraviti miša, monitor. Poslušati malo šum, uzeti i pješaka iz podruma, stpuhnuti prašinu sa mikrofona. Pa makar odradili i kojeg dx-a manje. Neznam tko je napisao, za godinu dana je odradio potvrdio 160 zemalja. lote, eqsl, ft8. Koliko dugo će radio amaterizam biti intresantan? Jako kratko. I onda će ga se napustiti i otići igrati modelima vlakova. Ili dronovima ;D
73 Damir
Rijetko kada navodim nečiji cijeli post, no ovaj put sam učinio iznimku. Zašto ? Zbog više razloga. Prvi, i najvažniji je da je Damir javno izrekao na onom sterilnom forumu da je car gol !
Čovjek lijepo i razložno piše, kuća se urušava, a oni bi D-star, Hamsphere, FT8, e-QSL, LoTW, sve , sve, samo ne temelje kuće ! I to uvijek isti, koji uvijek begenišu vlastodršcima !
Drugi je razlog mog stavljanja ovdje kompletnog Damirovog posta, što, vjerovali ili ne, onaj tamo forum sve manje ljudi čita, jer to više nije RADIOAMATERSKI forum, odavno...
Svakodnevno pričam sa desetinama RA, u zemlji i inozemstvu ; golema većina mi kaže da ne ide na HRS forum, nego da se s prikama čuje i vidi po društvenim mrežama, od Skypa, nadalje...
Dok sam još smio pisati na HRS forumu, tamo sam napisao da Titanic tone, a da komorni kvartet svira Mađarsku rapsodiju. Sada, 9 godina poslije, ni Carpathia, ni Lusitania im ne mogu pomoći.