Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a2jg » Wed Jul 08, 2020 12:59 pm

Sve se da riješiti razgovorom, i argumentima. I ja sam zakinut za lijepi broj otoka. Ne za one sa kojih mi se nisu htjeli javljati umišljene veličine, nego one koje sam pošteno odradio, u teškim uvjetima, poslao kartu, neke i direktno, i via biro, i nikada odgovora. Druga skupina su oni koji idu po otocima, ali ne nalaze za shodno poslati LOG IOCA manageru. S time ne škodi njemu, nego nama, lovcima. Škodi nam po dva osnova, za godišnju IOCA plaketu, i za Honor rol.
O tome sam već pisao, da imamo paradoks, da te godišnje nagrade osvajaju postaje koje se samo pojave u Kupu Jadrana, a onaj, koji cijele godine marljivo radi, sakuplja stanice , u dobroj vjeri, ostane zakinut, jer te iste stanice ne pošalju svoje LOG-ove Neni !

Imam ja problem, slične vrste, i sa SOTA-om, i njenim aktivatorima, koji ne šalju dnevnik, iako ta pojava nije tako snažno izražena kao kod IOCA programa.
Sve u svemu, na papiru sve lijepo piše, u praksi "šteka" zbog samovolje, ili odsustva volje, pojedinaca, da poštuje napisano.

Problemi su počeli oko 2005.g. , na Murteru, 2006. eskalirali, a od 2007. crna rupa. I to uvijek iste osobe. Sve se zna.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Jul 11, 2020 1:13 pm

Na HRS web naslovnici visi vijest da će 9A0HQ raditi u IARU HFC 2020. Na 80 m SSB sa lokacije 9A1TT. Pođem na qrz.com, i nađem interesantnu situaciju. On je objesio konverzaciju između njega i HAKOM-a. On pita : Da li je remote legalan ? Odgovor je bio :
Da, remote operation je legalna, sve dok se poštuju ECC preporuke i dok imaš važeću CEPT licencu !

Nisam ni očekivao drugačiji odgovor. Samo, trebalo je hrvatskim vlastima postaviti "pravo" pitanje, koje još nitko, po mojim saznanjima, nije službeno postavio : Da li je dozvoljeno da punktu koji ima dozvolu na osobu xx , radi preko linka (društvenih mreža, interneta), osoba yy ? Potpitanje : Da li je nezakonito iznajmljivanje takvog rada ? Drugo potpitanje : Da li je nezakonito naplaćivanje takvog rada ? U naturi, darovima, uslugama, novcu ?
Naravno da postavljena hipotetska pitanja nemaju veze sa postajom i dozvolom 9A1TT, ali su vrlo "životna" za neke druge postaje, lokacije, dozvole.

Jer, previše ih se fali, iz inozemstva, da "legalno" radi remote iz Hrvatske. I nitko ne trza. Caritas ? Možda to tako treba biti ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Jul 12, 2020 11:33 am

Zovu me, špotaju, vele : A nečeš da pišeš da ima toga i u BiH, trta, a...?
Ka prvo, ja o tome ne znam. To mi dođe ka onaj vic, dok je Dudek još hodao se Regicom, pa ga zajebavali pajdaši u birtiji, je li Rega nevina. On odgovori : Neki veliju da je, neki da ni, a je se ne razmem u te bedastoće !
Ko zna, široko mu polje, ako ima muda, ima gdje pisati, živimo u društvu demokratskih sloboda ? Ili se varam ?

P.S. Jutros mi dobro informirani prika kaže da je prilično siguran da u Sloveniji toga nema. Vidiš, kako se dobar glas daleko čuje!
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Jul 13, 2020 9:38 am

Zar ste mislili da će šuplja spika o samospotiranju proći bez pametnog Martina ? No chance ! A koji je zajednički nazivnik dosadašnje trojice "diskutanata" ? Marinkovi "branitelji", ne po službenoj dužnosti, nego po prijateljstvu. Bar tako kažu.

Aj da vidimo što pametni Martin veli :
Kakva je razlika ako te ja spotiram ili se sam spotiraš? Nikakva!
Samospotiranje ekspedicija, aktivacija SOTA, flora-fauna, dvorci, IOCA,
IOTA itd … nije ništa protivno ham spiritu.
Istina, postoje situacije, npr. u natjecanjima, kad samospotiranje nije
primjereno. Kad su aktivacije i eskpedicije u pitanju, samospotiranje je
poželjno. Kad bi bilo neprimjereno onda bi i najavljivanje aktivacija
također bilo neprimjereno.

Pročitajte nekoliko puta prvu kvotiranu rečenicu. Mislim da to pametan čovjek ne može napisati.
Baš on, koji je, u svoje vrijeme, gorljivo zagovarao Radioamatersku etiku, prijevod na bosančicu (!), se posra na svoje svojedobno pisanje. Jer, osobe zaborave što su govorile, pisale, radile...

Neću uopće komentirati njegovo budalasto pisanje, jer je, u korijenu, netočno, i neistinito. Ne trebam dokazivati, uzmite zadnju ekspediciju na Orkney, NIJEDNOG samospota. Ljudi , diljem zemaljske kugle, su ih spotirali onako i kad su ih čuli. Normalni ljudi, normalno ponašanje.
Kako se Neno 5N nikad ne samospotira ? Zato jer postoje najave, na internetu, 425dxnews, dx world, društvenim mrežama, pa čak i na DXC-u postoji Announcement, kojega naši (skoro) nikada nisu koristili . Lovci su obaviješteni, narajcani, i odmah ga spotiraju čim otvori usta. Normalni ljudi, normalno ponašanje.
Boris 2GA je, u dva dana, bio na dvije SOTA i 9AFF lokacije. Bio sam na frekvenciji cijelo vrijeme rada. Počeo je raditi, imao je mini pile up, jer su ljudi znali kada će okvirno početi raditi. Na prvoj lokaciji je skoro ispunio kvotu, kad je osvanuo prvi spot ! To te ja pitam . Normalni ljudi, normalno ponašanje.

Ali, ja znam što pojedince boli. Naručeno spotiranje telefonom, mobitelom, počela kćerka raditi pa zakaj je tata ne bi spotirao?
Ko da nisam vidio kako to mladce "uče" na Zvjezdanom selu ? Od malena ih uče krivo, zato je praksa još više izvitoperena.
Primjer sa Visa je više nego zoran !

E sad, zašto sjedine govore, i rade krivo, suprotno od onog što su ih učili ? Mali je miljun razloga. Nabrojit ću neke. Neki se natječu sami sa sobom, i s ostatkom RA populacije, u koliko će (malo) vremena ispuniti kvotu. Citirat ću jednog od lovaca : "Bolesnici".
Neki misle da im je vrijeme na izmaku, i da in je svaka ura zojna. Te ne spašava ni dragi Bog. Neki vraćaju usluge, pa moraju nekog spotirati, nema veze ni što im stanica nije upaljena, dug je dug, evo spota !

Capisci, pametni Martine ?
P.S. Rekoše mi da sad ima prijevod Radioamaterske etike i na hrvatski književni jezik. Kupi si primjerak, ako je verzija na bosančici nerazumljiva. Ili pak, napiši dodatak. Mi, koji živimo u neznanju, jedva čekamo.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jul 15, 2020 7:58 am

Nikakva je razlika ,HA...?. ! :o
Da se nebi niko uvridija ali
moram citirati jednu staru,dobru i istinitu poslovicu,
ne laje pas radi sela , nego radi sebe :P
73 PJT

Sve je rekao, sve potpisujem !

A da FT8 vuče na tu stranu, evo i dio izjave Zvonka 6WW
"opravdano pitanje kome još treba zastarjeli alat kao što je dx cluster u doba ft8 i sve ono što ide uz to. Tamo su alati za spotting puno efikasniji i totalno automatizirani. Uskoro će dx cluster biti relikt prošlosti kao i cw."

Ne slažem se da će CW biti relikt prošlosti, može samo biti više lijenih, i manje sposobnih ljudi, koji su je voljni naučiti, i prakticirati je. Živi bili, pa vidjeli. Toliko ćemo, valjda, živiti.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jul 15, 2020 1:37 pm

Autor topica o samospotiranju je "zaokružio diskusiju", s nakanom, nama i meni, poznatom od početka, da blati mene.
Na njegovu žalost, prokužili su ga i u RK Marjan, a nazad nema povratka. Jebeno brajo, do zla boga...
Priča nije, ni izdaleka, gotova.
Samo čitaj...
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jul 15, 2020 2:18 pm

Ja bi triba bit za tipkovnicon cili dan, i samo pisati dopune... ;)
Nisan ni napisa prošli post, zvoni telefon, veli pajdo iz unutrašnjosti : Šta im ne odgovoriš da je "normalno" da Sale onako piše, kad ga je u netom završenom KV natjecanju (samo?)spotira 9A1AA ?
Oće reć, po domaću : Ko o čemu, kurva o poštenju, vojska o skraćenju !
To je tak naveke bilo, pa naveke tak i bu...

P.S. BTW, rečeni Ivo 9A1AA, je apsolutni rekorder u 9A po količini autospotova. Nikad dosta samoreklamerstva...
9a2jg

Postby 9a4db » Wed Jul 15, 2020 3:21 pm

Umro san od smiha čitajući citat prijevoda one etike uz potpisane prevoditelje.
Kladim se da će ono smetalo od pere i to pokojnom Kreši ubrojiti u zavjere & promašaje :mrgreen:
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Wed Jul 15, 2020 3:38 pm

Slušaj, neki dan smo na bandu komentirali koji RA najviše krše upravo tu RA etiku. Ukrajinci i Belgijanci! Oni isti, koji su je i napisali!

A i inače, interesantno ti je, kad netko tko umisli da je znalac, uzima za aksiome praksu iz FT8. I budala znade da za tu vrst rada nije potrebno (samo)spotiranje. Nije potrebno, deboto, ništa. Jer jedan je brački RA, kad je počeo rabiti FT8 uzviknuo : Ura, nema više QSL-ki ! Drug Goran je ispravno, iz prve, primjetio da FT8 nema veze sa radioamaterstvom, samo koristi njegove opsege, i minuli rad.
A i sami korisnici te vrste rada lažu sami sebe, a misle da varaju nas ; proklamirali su, i reklamiraju je, kao rad s malom snagom, a svakodnevno smo svjedoci rada kilovata, u vezama s Europom, pa i lokalno. Znači, teza da bi se FT8 trebao koristiti, jer češ raditi nešto što ne bi nikada radio CW ili SSB, jednostavno ne stoji ! Jedna igračka, koja je trebala postojati kao istraživački medij, je, baš kao i duh, izašla iz boce, i kontaminira prostor...

Ovo je korak do gubljenja segmenata bandova, pa i cijelih podopsega, i opsega, od megaherca, do gigaherca...
A oni gori promoviraju Hamsphere. 30 euri na godinu...
Živjet će ovaj narod...
9a2jg

Postby 9a6r » Wed Jul 15, 2020 5:48 pm

WSJT(FT8,FT4) je zamišljen da se radi sa manjim i malim snagama ali RA ko RA u cilom svitu pa tako i kod nas.Nalože i sve dok sve nije u desnu stranu nisu mirni. :x
To se zove "Edin ,9A2TW sindrom". :( Kad se već o nečem diskutira,onda stvari treba postaviti kako valja i rećio kakvo je stanje.
Koga ne zanima ta vrsta rada,neka ne radi.Mene recimo ne zanima SSTV i RA TV i njih ne radim.Hobby je dragovoljan,nije posao niti obveza.Radi se ono što se voli i preferira.Živimo u 21 stoljeću,digitalija je svugje oko nas pa se morala odraziti i na naš hobby.To još uvijek ne znači da se nećemo baviti i analogijom.I meni je "draža".Ali nisam isključiv.E,to je već velika razlika.NHF
9a6r

PreviousNext

Return to PHRK