QSL-završetak QSO-a

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: QSL-završetak QSO-a

Postby 9a2jg » Mon Apr 02, 2018 1:42 pm

Veći broj RA po svijetu, po dx clusteru, pitaju Maarti-ja di su QSL-ke ? Po kapitalističkom principu, ja platim - ja dobijem !
U nas je michung , ilitiga megamix, ne znamo u kojemu smo sustavu, ali znamo da karte ne dolaze...
Platili, unaprid. Zna se kome se unaprid plaća. Naučili mene mornari, na prvome vijađu, u Rijeci, (stari) hotel Bonavia ! ;)
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Apr 03, 2018 3:17 pm

Svak pita lovu.

Mene su navukli na eQSL, gdje učestvujem pasivno (potvrđujem veze za koje mi traže potvrde, ali ne stavljam tamo svoj e-dnevnik). Nekoliko godina su se zadovoljili sa po 5 $ godišnje, no onda su krenuli u ofenzivu. Šalju mi, već više godina, obavijest, da je donja granica 12 $, oće reć dolar misečno ! I ja se zaintačio , šaljem im 5 godišnje, nemam od njih ništa, samo potvrđujem drugome.

Isto tako su me samoučlanili neki QRZCQ. Oni su od prvog trena bezobrazni, kažu besplatno je, ali je poželjno da daš donaciju. Slao im ja poruke da meni to ne treba, sve uzalud, popeli se, ko dijete na trešnju, ne znaju sići.

Objaviše datum redovne godišnje skupštine. Kladim se, koji god ludi hoće, da će pročitat izviješće u kojem piše da QSL biro radi odlično. I tako već 12 godina... Sve gore i gore.
I sad se ja mislim, šta je važnije, dal da pokrenemo akciju kupnje đozluka za IO i NO, ili , kartu za našeg dragog Uzdanicu za Dojčland ? Golema je to dilema.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Tue Apr 03, 2018 8:25 pm

Jeftinije ti je kutiju đozluka u China shopu,sve po 8 ! :lol: :lol:
Ili još bolje pošalji na odvikavanje od alkohola. :D :lol:

9A6R
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Apr 03, 2018 8:47 pm

Sve si Reni pomiša.

Đozluci su najjeftiniji po apotekama, more ih se nać po 30 kuna. Problem je šta se nikad ne zna ko će bit u Inventurnu komisiju, pa se ne zna unaprid dioptrija. Vrbinu smo znali...

Šta se alkokola tiče, jednom alkos, vazda alkos. Od Laureata, nadalje... Đžabana !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Apr 07, 2018 1:03 pm

Zove me jutros prika iz Zagreba, veli, najbolje bi bilo da ispred ulaza u Dalmatinskoj 12 stoji veliki sandučić gdje bi svako mogao ubaciti svoje paketiće za otpremu putem QSL biroa.
Lijepa zamisao, velim ja, ali zašto ti to pričaš meni, a ne nekome u HRS-u ? Nemam kome, veli on, pokušao, pa nisu htjeli slušati.

Meni je na pamet došlo nešto drugo, kako smo to "šaptom" u svojoj, neovisnoj državi, izgubili onu "povlasticu" koja se zvala TISKANICA, i koji smo žig udarali na pošiljke QSL-ki, za osjetno niže novce ?
Da li zato što su zakazali časnici za vezu s državnim tijelima, da li zato što isti ne koriste QSL-ke, ili nešto treće ?
I to je bolje funkcioniralo u bivšoj državi.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Apr 09, 2018 4:38 pm

Upravo sam radio 9A/OH2BAD na 7 SSB. Koje li koincidencije, taman sam prevrćo QSL-ke , i nađem jednu, s njegovim potpisom prije 40 godina. Uz potpis, isti znak, i onda, i sada. Nije njemu trebalo ić na Broćanac, Kozjaču, Batinjane, Jarun, ili na druge društveno-privatizirane lokacije, da bi stekao DXCC uvjete za prominit znak, iz troslovnog, u dvoslovni, ili jednoslovni. To njega ne handri, normalan čovjek.
A i ne moraju mu drugi radit veze.
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Apr 09, 2018 5:05 pm

Ima nas koji nismo radili sa društvenih lokacija i po Pravilniku zaslužili jednoslovne pozivne oznake.Isto tako bi i ti danas moga zatražit jednoslovni znak.Sve po PS-u.

9A6R
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Apr 09, 2018 5:15 pm

Vidiš, ima stvari koje se ne uče na Banjici, nego u životu. Da si pinku promislija, ne bi to nikad reka. A zašto ? Zato šta u pile-up-u prije "prođe" znak s dvoslovnim sufiksom, nego sa jednoslovnim !
Samozvani doajen isto nije nikad tražija jednoslovni sufiks. Iz naprijed navedenog razloga.
Bi on naš, AKL-ov, 9A2A, ali ga mi ne damo. Obiteljsko se srebro nikad ne prodaje.
A i redovno plaćamo.
Harač.
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Apr 09, 2018 5:23 pm

Ali se i duže kuca.Meni je i ovaj posta dugačak. ;) To ide s godinama rada.Što kraće,jednostavnije,to bolje.Mene "nervaju" i duge veze.Nemam više pacjence za to.Koliko san ima za čut i doajen je bio zaint.za taj znak.I ja sam za jedan drugi,odma u startu ali nažalost bio je već zauzet.Onda san ne odlučija za 9A6R.
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Apr 09, 2018 5:59 pm

O tome je dijelom pisao i pokojni Sveto Šarlija u svojoj knižici Radiostrah. Sve osnovne postavke radiosporta su bile postavljene prije početaka uvođenja jednoslovnih sufiksa, diljem svijeta.
Aktivator, u nekoj, redovito, dalekoj, i egzotičnoj zemlji "očekuje", u masovnom pile-up-u , još jedno slovo, iza J, i ja ga imam, G. Kad ti otkucaš R, on "gubi" određenu količinu sekundi, jer mozak inhibira daljnji korak, čekajući još jedno slovo. To je za istrenirane mozgove normalno. Zato se prije primi dvoslovni, nego jednoslovni sufiks, i , samim time, kompletan znak ! Dodatne faktore kao namjerni i opći QRM, atmosferske smetnje, smetnje od impulsnih ispravljača, LED rasvjete, samo pojačavaju narečeni doživljaj, čitaj, otežavaju posal.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK